Wódki Dwór Sieraków nagrodzone w Londynie medalami IWSC

Dwór Sieraków pod Krakowem to nie tylko gościnny Hotel Spa z przepięknym parkiem, czerpiący z polskiej tradycji, gdzie życie toczy się w rytmie Slow, gdzie na Gości czeka dobra kuchnia i bogata kolekcja wybornych win z całego świata, ale – od kilku lat – także marka produktów, które zdobywają coraz więcej laurów na arenie międzynarodowej.

Logo Dworu Sieraków znaleźć można na powstających w oparciu o tradycje tego miejsca produktach spożywczych, kosmetykach i alkoholach. I to te ostatnie zawojowały ostatnio świat, a konkretnie podniebienia międzynarodowego jury konkursu International Wine and Spirit Competition 2015 w Londynie – najbardziej prestiżowej imprezy tego typu na świecie.

Tegoroczna edycja konkursu okazała się wielkim sukcesem Dworu Sieraków. Polska marka zdobyła w Londynie aż trzy medale: srebrny medal dla Wódki Z Czarnego Bzu Dwór Sieraków oraz dwa brązowe – dla Wódki Dwór Sieraków Superior i Wódki Pieprzowej Dwór Sieraków. Są więc powody do dumy – tym bardziej, że poprzeczka w tym konkursie zawieszona jest naprawdę wysoko.

Wódki Dwór Sieraków nagrodzone

O konkursie słów kilka…

Konkurs organizowany jest od 1969 roku. Co roku w stolicy Wielkiej Brytanii zbierają się najwięksi eksperci od win i alkoholi mocnych, sommelierzy, absolwenci zaawansowanych kursów WSET oraz szanowani dziennikarze winiarscy, którzy degustują wina i alkohole mocne. Do rywalizacji przystępują producenci z prawie 90 państw. A to dlatego, że IWSC cieszy się nie tylko świetną reputacją, którą zyskuje przez swój system sędziowania, analizy laboratoryjne oraz degustacje w ciemno, ale również przez wysoką rozpoznawalność na arenie międzynarodowej. Dzisiaj logo IWSC budzi szacunek na całym świecie i stanowi niepodważalne godło jakości. Nie brakuje więc chętnych do rywalizacji o nagrody i uznanie jednej z najważniejszych komisji na świecie.

Konkurs słynie z surowych procedur

Międzynarodowy konkurs IWSC cieszy się wielkim prestiżem ze względu na surowe reguły, którym poddany jest proces oceny zgłoszonych produktów. IWSC jest jedynym tego typu na świecie konkursem, w którym wszystkie produkty oceniane są… wyłącznie w ciemno.

Procedura jest kilkustopniowa. Najpierw sędziowie oceniają produkty w ramach takich kategorii jak region, odmiana, styl, typ, rocznik, wiek win i alkoholi mocnych. Te z nich, które w swoich kategoriach zajmą czołowe lokaty przechodzą do drugiego etapu, gdzie będą między sobą konkurować na szczeblu krajowym lub międzynarodowym. Degustacje prowadzone są pod ścisłymi warunkami określonymi w regulaminie IWSC.

Próbki prezentowane są w grupach i znajdują się w ponumerowanych kieliszkach. Dzięki temu sędziowie nie mogą rozpoznać alkoholu np. po kształcie butelki. Sędziowie wypełniają arkusze ocen po cichu i bez komentarza. Arkusze zbiera przewodniczący panelu, który następnie może dopuścić do otwartej dyskusji.

Jurorzy mają zakaz wchodzenia do piwnic gdzie znajdują się próbki przed degustacjami oraz ich opuszczania w trakcie sędziowania. Jeśli panel nie jest w stanie ocenić jakiejś partii próbek wtedy te są przesuwane do kolejnego zespołu. Wszystkie wyniki są poufne aż do ich oficjalnego ogłoszenia. Produkty otrzymują medale złote, srebrne i brązowe zgodnie z regulaminową punktacją. Te alkohole, które otrzymają najwyższą ocenę trafiają do kategorii „outstanding” (wybitne) i są próbowane ponownie w konkursie międzynarodowym.

wodka medal

Cztery butelki kluczem do sukcesu

Aby wziąć udział w konkursie producent musi dostarczyć 4 butelki z każdego ocenianego alkoholu. Pierwsza butelka rozlewana jest we wstępnej rundzie do oceny sędziowskiej. Druga butelka idzie do analizy chemicznej. Trzecia butelka rozlewana jest gdy alkohol trafi do kategorii międzynarodowej. Czwarta butelka jest awaryjna i można ją otworzyć gdy produkt jest zepsuty, np. wino jest korkowe.

Sędziowie – crème de la crème branży

Sędziowie na IWSC to specjaliści najwyższej klasy – są nimi osoby o dużej wiedzy i doświadczeniu. Przed dniem ocen przechodzą testy dopuszczające ich do zasiadania w panelach, a ich oceny są monitorowane. W tym roku w konkursie pracowało łącznie 195 sędziów z takich krajów jak Wielka Brytania, USA, Nowa Zelandia, Hiszpania, Włochy, Węgry, Austria, Południowa Afryka, Francja, Indie, Kanada, Portugalia, Irlandia, Holandia, Szwajcaria, Norwegia, Niemcy i Szwecja. Pozostaje nam cierpliwie czekać, kiedy do tego grona dołączą Polacy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *