Wiosna z serami w Akademii Siedliska pod Lipami

O twórcach Akademii Siedliska pod Lipami pisaliśmy latem ub. roku. Wtedy Joanna Włodarska i Wojciech Krefft organizowali pierwsze warsztaty, na których uczyli jak robić sery podpuszczkowe, piec chleby na zakwasie czy warzyć domowe piwo. A że odbywały się one w pięknych, klimatycznych wnętrzach zaprzyjaźnionych dworków, folwarków czy pensjonatów w całej Polsce, przyciągały coraz więcej osób chcących spędzić ciekawie weekend. Dziś Joanna i Wojciech właściwie nie mają wolnych dni. Nawet o tej porze roku niemal co tydzień prowadzą warsztaty w różnych zakątkach Polski. Jeśli szukacie pomysłu na weekend – prześledźcie ich propozycje.

W marcu zapraszamy na warsztaty serowarskie i chlebowe. Zdradzimy tajniki warzenia serów podpuszczkowych. Będziemy robić goudę, ser koryciński, ser typu oscypek, camemberta, żuławski ser z ziołami oraz podpowiemy jak zrobić domową mozarellę. Poza tym podczas warsztatów będzie można poznać tajemnice wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie, a wykonane przez siebie sery i chleby zabrać ze sobą do domu – opowiada Joanna.

warsztaty w Galinachsolenie

 

 

 

 

 

 

 

 

Warsztaty Akademii to także okazja do spędzenia weekendu w ciekawych zakątkach Polski. Na przełomie lutego i marca, w dniach 27.02.-01.03. Akademia zaprasza na warsztaty w pałacu w Galinach. W zabytkowych wnętrzach folwarku i barokowego pałacu będzie nie tylko nauka, ale również możliwość skosztowania przysmaków pałacowej kuchni, która serwuje pyszne, lokalne produkty.

Drugi weekend marca 7-8 marca to czas na odwiedzenie malowniczego Szlaku Orlich Gniazd. Warsztaty odbędą się w Stacji Turystycznej Jurajska na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, a w dniach 21-22 marca odbędzie się III edycja Dolnośląskich Warsztatów Serowarsko-Chlebowych. Tym razem w gospodarstwie agroturystycznym “Mała Sowa” w Rzeczce, nieopodal Wałbrzycha.

Akademia Siedliska pod Lipami ma również nową propozycję: indywidualne warsztaty serowarskie lub chlebowe. To oferta dla osób, które nie mogą przyjechać na warsztaty, a chciałyby się nauczyć wyrabiać własne sery, czy piec chleb na zakwasie. Takie warsztaty mogą się odbyć w domu. Wystarczy skontaktować się z Akademią, ustalić szczegóły i twórczyni Akademii, Joanna Włodarska przyjedzie do Was by przez 6 godzin prowadzić zajęcia tylko dla Was, w Waszej kuchni. Warsztaty indywidualne to także propozycja dla osób, które chciałyby na takie zajęcia zaprosić grupę przyjaciół. Szczegóły na stronach Akademii:

http://www.akademiasiedliska.blogspot.com/

https://www.facebook.com/pages/Akademia-Siedliska-pod-Lipami/607351602690004?fref=ts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *