Wina od Romea i Julii

 

Werona, zaczarowana na wieki przez Szekspira, jako miejsce najsłynniejszego w dziejach literatury romansu, miasto Romea i Julii jest uroczą, pełną zabytków i doskonałych restauracji stolicą bogatej prowincji położonej na wschód od jeziora Lago di Garda. Spacer szlakiem słynnych kochanków doprowadzi nas do tętniącego życiem Piazza d‘Erbe i do odchodzącej od niego ulicy Via Capello. Idąc dalej pod numerem 23 znajdziemy średniowieczny pałac, w którym ponoć mieszkała Julia. A gdy wejdziemy już na podwórze, pod kamiennym misternie rzeźbionym balkonem ujrzymy Julię wykutą z brązu. Legenda mówi, że dotknięcie jej piersi przyniesie szczęście w miłości. Niech tak będzie – dotykamy i ufni teraz w łaski Amora pomyślmy śmiało o Bachusie… bo dookoła Werony winnic dostatek, a dobre wino to przecież smakowity i Wenery sojusznik. Miło wspomnieć wyprawy do Werony, uroki zabytkowego miasta i jego kuchni, ale równie miło posmakować najlepszych win z prowincji Werona w Warszawie.

IMG 7800 (Large)IMG 7745 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

„Życie jest zbyt krótkie, by pić marne wino…”

Ponoć słowa te wypowiedział Wolfgang Goethe w Weronie lub nad pobliskim jeziorem Garda w czasie swojej słynnej podróży do Włoch w latach 1786-1787.

Tak uważa pan Alessandro BianchiPrezes Izby Handlowej Werony, który zaprosił do Warszawy najlepszych producentów wina – laureatów konkursu enologicznego Verona Wine Top.

I stało się… winiarze z prowincji Werona zawitali wraz z panem Bianchi w Polsce i we współpracy z Włosko-Polską Izbą Handlowo Przemysłową ich doskonałe produkty zostały zaprezentowane w warszawskim hotelu Intercontinental.

Idea Verona Wine Top – konkursu enologicznego polega na wyróżnieniu najlepszych producentów wina w regionie oraz promocji ich produktów poza granicami Włoch. Od wieków w okolicach Werony uprawia się wysokiej jakości winogrona i wytwarza się wina o niepowtarzalnym smaku. Wiele gmin regionu i producentów ma prawo posługiwać się znakiem D.O.C – Denominazione di Orgine Controllata oraz D.O.P – Donominazione di Orgine Protetta.

IMG 7766 (Large)

IMG 7741 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pan Alessandro Bianchi spośród 69 producentów – laureatów Verona Wine Top przywiózł ich do Polski 19-tu wraz z doskonale opracowanym katalogiem w języku polskim. Tak, tak… to oznacza, że polski rynek liczy się dla włoskich producentów win wysokiej klasy. Pijemy w Polsce coraz więcej dobrego wina, chcemy stawać się też jego koneserami o czym świadczy dynamiczny rozwój dobrych winiarni, winotek i wyspecjalizowanych w sprzedaży markowego wina sklepów. Liczne podróże Polaków do krajów śródziemnomorskich coraz częściej mają także mocny akcent kulinarno-winny. Lubimy też w Polsce włoską kuchnię, a wraz z włoskimi restauracjami na kulinarnej mapie Polski rośnie i znajomość win z Italii. A że takiej sympatycznej wiedzy nigdy za dużo ucieszyliśmy się mając w jednej ręce kieliszek a w drugiej doskonale opracowany katalog Verona Wine Top.

IMG 7770 (Large)

IMG 7781 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Degustacja doskonałego wina nalewanego ręką samego producenta z możliwością wysłuchania ciekawych opowieści o jego wytwarzaniu to najlepszy sposób budowania nowych relacji z polskim rynkiem. I przekonaliśmy się, że w prowincji Werona najważniejsze są rodzinne małe winnice nastawione na produkcję win najwyższej jakości. A jakość to i tradycja i doskonały do uprawy winorośli klimat, gleby i zróżnicowane ukształtowanie terenu, ale przede wszystkim trudna sztuka, aby to wszystko umieć odpowiednio połączyć i zaczarować po roku ciężkiej pracy w beczce i butelce.

Bo dobre wino nie może być anonimowe, musi mieć swoją tożsamość. Dlatego tak ważne jest oznakowanie D.O.C i D.O.P – dla smakosza gwarancja, że wie skąd pochodzi butelka, którą właśnie nabył.

IMG 7757 (Large) IMG 7782 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujmy zaprezentować bliżej jedną z winnic z apelacji Valpolicella.

Okręg Valpolicella jest od wieków zwany ogrodem Werony. Natchnienia wśród porośniętych winnicami i sadami wiśniowymi wzgórz między Weroną a jeziorem Garda szukali od zawsze malarze i poeci, wśród nich sam Dante Aligheri, który wygnany z Florencji znalazł azyl u werońskich książąt i pracował tu nad Boską Komedią. Dla wielbicieli dobrego wina obszar Valpolicella D.O.C obejmuje 5 gmin zwanych classico, 4 doliny między pagórkami i 1 podstrefę – Valpantena. Uprawia się na tym obszarze 3 główne rodzaje winogron: Corvina, Corvinone i Rondinella. Są to odmiany winogron autochtoniczne, silnie związane z terytorium. Nic więc dziwnego, że otrzymujemy z nich niepowtarzalne wina o światowej klasie: Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso, Amarone i Recioto.

IMG 7759 (Large)IMG 7778 (Large)

 IMG 7762 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Więcej postanawiam się dowiedzieć od uroczej producentki Veronici Tommasini. Jej rodzinna winnica nazywa się Azienda Agricola Piccolo Daniela i jest położona na wysokości 250 n.p.m.

Veronica nalewa do kieliszka intensywnie purpurowe wino Valpolicella DOC Superiore Rocolo rocznik 2009, jedno z win produkowanych w Azienda Agricola Piccolo Daniela.

Wina oznaczone jako Superiore muszą co najmniej rok leżakować w beczkach z francuskiego dębu. W dobrze wyważonym zapachu wyczujemy nutę balsamiczną i czerwone owoce oraz garbniki. Azienda Agricola uprawia winogrona na obszarze 10 ha, pozostałe 4 ha są przeznaczone na oliwki. Winogrona są zbierane ręcznie. Winnica produkuje 25 tysięcy butelek wina, w tym 5 tyś. Valpolicella Superiore Rocolo.

IMG 7784 (Large)

IMG 7788 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz Veronica sięga po kolejną butelkę. To Amarone della Valpolicella DOC Monte la Parte 2008. Co za kolor, co za bukiet!

W kielichu mieni się głęboka rubinowa czerwień z silnymi odcieniami granatu, co daje efekt jakby kieliszek wypełniał jakiś magiczny eliksir. Zapach jest wyrazisty, bardzo intensywny, przenosi moje zmysły do sfery mocno rustykalnych skojarzeń z zaciszną drewniana izbą pełną suszonych owoców, zarazem czuję na podniebieniu moc wina, jego świeżość, siłę… Takie są właśnie wina Amarone, bujne, zmysłowe, mocne, niepowtarzalne, typu passito, prawdziwe cudo z autochtonicznych naturalnie podsuszonych winogron uprawianych tylko na wzgórzach rejonu Valpolicella. Veronica zdradza mi boskie proporcje jej Amarone: 40% winogron odmiany Corvina, 30% Corvinone i 30% Rondinella.

IMG 7793 (Large)

IMG 7786 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proces produkcji Amarone jest dłuższy, wino musi leżakować w dębowych beczkach 2 lata, potem jest przelewane do kadzi ze stali, znowu leżakuje ok. 3-4 miesięce i dopiero potem jest butelkowane. Rocznie Azienda Agricola wytwarza 7 tyś. butelek Amarone. Pozostała produkcja to IGP Rosso Veneto i Vino Rosato Spumante.

Ja jednak proszę Veronicę o powtórkę Amarone… Wiem, że obok czekają inne doskonałe wina z kolekcji Werona Wine Top, że są tu inni producenci z prowincji Werona, ale urok boskiego Amarone każe mi spowolnić, pogrążyć swoje zmysły w rozkosznej slow-butelce.

IMG 7777 (Large)

IMG 7750 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O innych winach z prowincji Werona jeszcze napiszemy – póki co, rozejrzyjcie się wśród zaprzyjaźnionych winiarni i zamówcie sobie buteleczkę Amarone della Valpolicella.

Życie jest piękne…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *