Wina od Romea i Julii

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

 

Werona, zaczarowana na wieki przez Szekspira, jako miejsce najsłynniejszego w dziejach literatury romansu, miasto Romea i Julii jest uroczą, pełną zabytków i doskonałych restauracji stolicą bogatej prowincji położonej na wschód od jeziora Lago di Garda. Spacer szlakiem słynnych kochanków doprowadzi nas do tętniącego życiem Piazza d‘Erbe i do odchodzącej od niego ulicy Via Capello. Idąc dalej pod numerem 23 znajdziemy średniowieczny pałac, w którym ponoć mieszkała Julia. A gdy wejdziemy już na podwórze, pod kamiennym misternie rzeźbionym balkonem ujrzymy Julię wykutą z brązu. Legenda mówi, że dotknięcie jej piersi przyniesie szczęście w miłości. Niech tak będzie – dotykamy i ufni teraz w łaski Amora pomyślmy śmiało o Bachusie… bo dookoła Werony winnic dostatek, a dobre wino to przecież smakowity i Wenery sojusznik. Miło wspomnieć wyprawy do Werony, uroki zabytkowego miasta i jego kuchni, ale równie miło posmakować najlepszych win z prowincji Werona w Warszawie.

IMG 7800 (Large)IMG 7745 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

„Życie jest zbyt krótkie, by pić marne wino…”

Ponoć słowa te wypowiedział Wolfgang Goethe w Weronie lub nad pobliskim jeziorem Garda w czasie swojej słynnej podróży do Włoch w latach 1786-1787.

Tak uważa pan Alessandro BianchiPrezes Izby Handlowej Werony, który zaprosił do Warszawy najlepszych producentów wina – laureatów konkursu enologicznego Verona Wine Top.

I stało się… winiarze z prowincji Werona zawitali wraz z panem Bianchi w Polsce i we współpracy z Włosko-Polską Izbą Handlowo Przemysłową ich doskonałe produkty zostały zaprezentowane w warszawskim hotelu Intercontinental.

Idea Verona Wine Top – konkursu enologicznego polega na wyróżnieniu najlepszych producentów wina w regionie oraz promocji ich produktów poza granicami Włoch. Od wieków w okolicach Werony uprawia się wysokiej jakości winogrona i wytwarza się wina o niepowtarzalnym smaku. Wiele gmin regionu i producentów ma prawo posługiwać się znakiem D.O.C – Denominazione di Orgine Controllata oraz D.O.P – Donominazione di Orgine Protetta.

IMG 7766 (Large)

IMG 7741 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pan Alessandro Bianchi spośród 69 producentów – laureatów Verona Wine Top przywiózł ich do Polski 19-tu wraz z doskonale opracowanym katalogiem w języku polskim. Tak, tak… to oznacza, że polski rynek liczy się dla włoskich producentów win wysokiej klasy. Pijemy w Polsce coraz więcej dobrego wina, chcemy stawać się też jego koneserami o czym świadczy dynamiczny rozwój dobrych winiarni, winotek i wyspecjalizowanych w sprzedaży markowego wina sklepów. Liczne podróże Polaków do krajów śródziemnomorskich coraz częściej mają także mocny akcent kulinarno-winny. Lubimy też w Polsce włoską kuchnię, a wraz z włoskimi restauracjami na kulinarnej mapie Polski rośnie i znajomość win z Italii. A że takiej sympatycznej wiedzy nigdy za dużo ucieszyliśmy się mając w jednej ręce kieliszek a w drugiej doskonale opracowany katalog Verona Wine Top.

IMG 7770 (Large)

IMG 7781 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Degustacja doskonałego wina nalewanego ręką samego producenta z możliwością wysłuchania ciekawych opowieści o jego wytwarzaniu to najlepszy sposób budowania nowych relacji z polskim rynkiem. I przekonaliśmy się, że w prowincji Werona najważniejsze są rodzinne małe winnice nastawione na produkcję win najwyższej jakości. A jakość to i tradycja i doskonały do uprawy winorośli klimat, gleby i zróżnicowane ukształtowanie terenu, ale przede wszystkim trudna sztuka, aby to wszystko umieć odpowiednio połączyć i zaczarować po roku ciężkiej pracy w beczce i butelce.

Bo dobre wino nie może być anonimowe, musi mieć swoją tożsamość. Dlatego tak ważne jest oznakowanie D.O.C i D.O.P – dla smakosza gwarancja, że wie skąd pochodzi butelka, którą właśnie nabył.

IMG 7757 (Large) IMG 7782 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujmy zaprezentować bliżej jedną z winnic z apelacji Valpolicella.

Okręg Valpolicella jest od wieków zwany ogrodem Werony. Natchnienia wśród porośniętych winnicami i sadami wiśniowymi wzgórz między Weroną a jeziorem Garda szukali od zawsze malarze i poeci, wśród nich sam Dante Aligheri, który wygnany z Florencji znalazł azyl u werońskich książąt i pracował tu nad Boską Komedią. Dla wielbicieli dobrego wina obszar Valpolicella D.O.C obejmuje 5 gmin zwanych classico, 4 doliny między pagórkami i 1 podstrefę – Valpantena. Uprawia się na tym obszarze 3 główne rodzaje winogron: Corvina, Corvinone i Rondinella. Są to odmiany winogron autochtoniczne, silnie związane z terytorium. Nic więc dziwnego, że otrzymujemy z nich niepowtarzalne wina o światowej klasie: Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso, Amarone i Recioto.

IMG 7759 (Large)IMG 7778 (Large)

 IMG 7762 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Więcej postanawiam się dowiedzieć od uroczej producentki Veronici Tommasini. Jej rodzinna winnica nazywa się Azienda Agricola Piccolo Daniela i jest położona na wysokości 250 n.p.m.

Veronica nalewa do kieliszka intensywnie purpurowe wino Valpolicella DOC Superiore Rocolo rocznik 2009, jedno z win produkowanych w Azienda Agricola Piccolo Daniela.

Wina oznaczone jako Superiore muszą co najmniej rok leżakować w beczkach z francuskiego dębu. W dobrze wyważonym zapachu wyczujemy nutę balsamiczną i czerwone owoce oraz garbniki. Azienda Agricola uprawia winogrona na obszarze 10 ha, pozostałe 4 ha są przeznaczone na oliwki. Winogrona są zbierane ręcznie. Winnica produkuje 25 tysięcy butelek wina, w tym 5 tyś. Valpolicella Superiore Rocolo.

IMG 7784 (Large)

IMG 7788 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz Veronica sięga po kolejną butelkę. To Amarone della Valpolicella DOC Monte la Parte 2008. Co za kolor, co za bukiet!

W kielichu mieni się głęboka rubinowa czerwień z silnymi odcieniami granatu, co daje efekt jakby kieliszek wypełniał jakiś magiczny eliksir. Zapach jest wyrazisty, bardzo intensywny, przenosi moje zmysły do sfery mocno rustykalnych skojarzeń z zaciszną drewniana izbą pełną suszonych owoców, zarazem czuję na podniebieniu moc wina, jego świeżość, siłę… Takie są właśnie wina Amarone, bujne, zmysłowe, mocne, niepowtarzalne, typu passito, prawdziwe cudo z autochtonicznych naturalnie podsuszonych winogron uprawianych tylko na wzgórzach rejonu Valpolicella. Veronica zdradza mi boskie proporcje jej Amarone: 40% winogron odmiany Corvina, 30% Corvinone i 30% Rondinella.

IMG 7793 (Large)

IMG 7786 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proces produkcji Amarone jest dłuższy, wino musi leżakować w dębowych beczkach 2 lata, potem jest przelewane do kadzi ze stali, znowu leżakuje ok. 3-4 miesięce i dopiero potem jest butelkowane. Rocznie Azienda Agricola wytwarza 7 tyś. butelek Amarone. Pozostała produkcja to IGP Rosso Veneto i Vino Rosato Spumante.

Ja jednak proszę Veronicę o powtórkę Amarone… Wiem, że obok czekają inne doskonałe wina z kolekcji Werona Wine Top, że są tu inni producenci z prowincji Werona, ale urok boskiego Amarone każe mi spowolnić, pogrążyć swoje zmysły w rozkosznej slow-butelce.

IMG 7777 (Large)

IMG 7750 (Large)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O innych winach z prowincji Werona jeszcze napiszemy – póki co, rozejrzyjcie się wśród zaprzyjaźnionych winiarni i zamówcie sobie buteleczkę Amarone della Valpolicella.

Życie jest piękne…

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *