Prawdziwy ser jest produktem bardzo prostym. Powinien składać się jedynie z mleka, podpuszczki oraz szlachetnych kultur bakterii. Mleko oczywiście musi być prosto od krowy, kozy lub owcy. Z przemysłowego mleka w życiu nie uda się wyprodukować sera. Jeśli zatem chcielibyście podjąć wyzwanie i poznać tajniki produkcji własnego sera, albo po prostu kupić tradycyjny ser, powinniście się wybrać w weekend 13-15 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego na IV Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych.
Co ciekawe – produkcja sera domowym sposobem wcale nie jest drogim przedsięwzięciem. Fakt, że profesjonalne formy i chusty serowarskie są dosyć drogie, ale wyrabiając ser w domu spokojnie możemy posłużyć się pieluchą tetrową oraz pojemnikami do przechowywania żywności. No i najważniejsze – nie można zrażać się niepowodzeniami!
Organizatorzy Festiwalu nie chcą, aby impreza rozrastała się zbyt szybko. Wolą, aby pozostała ona wydarzeniem, w którym udział biorą wyłącznie najlepsi, zaproszeni przez nich wytwórcy. Dzięki temu, przybywający na Festiwal Czas na ser goście mają okazję osobiście poznać tych, którzy własnoręcznie wyrabiają swoje serowe wspaniałości, zamienić z nimi kilka zdań, a także skosztować i zakupić sery po najlepszych, bo producenckich cenach. W tym roku na Festiwalu z własnym stoiskiem zadebiutują m.in. serowarzy litewscy.
Oczywiście, Festiwal to nie tylko aromatyczne (i to bardzo!) stoiska. To także liczne warsztaty kulinarne i prezentacje dotyczące sztuki serowarskiej – w tym również takie, które przeznaczone są dla zupełnych amatorów, mających dopiero ochotę na rozpoczęcie swojej przygody z „wyższą formą mleka”. Zaplanowana jest także prezentacja dotycząca domowej produkcji mlecznych napojów fermentowanych.
Jak co roku jednak, jednym z najważniejszych punktów Festiwalu jest konkurs na najlepszy ser. Odbywa się on w kilku kategoriach, a kandydaci muszą wywrzeć na jury wrażenie nie tylko perfekcją wyglądu, smaku i zapachu, ale często także opowiadaną przez ser historią lub pomysłem na recepturę.
Nie zabraknie także atrakcji dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Pierwszego dnia Festiwalu, w ramach seminarium planowane są wystąpienia prelegentów z Francji i Polski, przedstawiciela nadzoru weterynaryjnego, przekazane będą informacje z prac Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych, organizacji reprezentującej interesy małych producentów w Europie i wspierającej merytorycznie Festiwal w Lidzbarku. Seminarium zakończy się warsztatem smaku z paletą unikatowych serów europejskich „Sery Europy”.
Jak zwykle, festiwalowi będzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosłych i dla dzieci. Na najmłodszych czekać będzie miasteczko zabaw z konkursami i nagrodami. Dorośli będą mogli odwiedzić stoiska z nalewkami, miodami pitnymi, polskim winem i piwem niepasteryzowanym, namiot kulinarny z pokazami kulinarnymi oraz obejrzeć pokaz warzenia domowego piwa.
Warto dodać, iż Festiwal organizowany jest jako zupełnie niekomercyjna impreza przez firmę Agrovis (której działalność to m.in. szeroko pojęte wsparcie technologiczne i szkoleniowe dla małych producentów serów farmerskich) oraz władze samorządowe Lidzbarka Warmińskiego. Partnerem Festiwalu jest Hotel Krasicki (na terenie którego wydarzenie się odbywa), a honorowy patronat nad Festiwalem objął Marszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, pan Jacek Protas.
PROGRAM IV FESTIWALU
SERÓW FARMERSKICH I TRADYCYJNYCH
Piątek, 13 czerwca, Hotel Krasicki****
11.00 – 14.00 – Obrady Komisji Konkursowej na Najlepszy Ser Festiwalu,
15.00 – Sympozjum serowarskie „Czas na Ser”,
17.00 – Laboratorium Smaku – Sery Europy – Prezentacja i komentowana degustacja serów,
20.00 – Kolacja inauguracyjna w historycznych podziemiach przedzamcza.
Sobota 14 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu
09.30 – Otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów,
10.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”,
11.00 – Ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszy Ser Festiwalu i wręczenie nagród,
10.30 – Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?
11.45 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji,
13.00 – Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
14.00 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy,
15.30 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec.
Niedziela 15 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu
09.30 – Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę),
10.30 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy,
11.30 – Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?
12.40 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji,
13.30 – Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec,
14.30 – Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
16.00 – Zakończenie festiwalu.
Zdjęcia dzięki uprzejmości Urzędu Miasta Lidzbark Warmiński i firmy Agrovis.
11.00-14.00 – Obrady Komisji Konkursowej na Najlepszy Ser Festiwalu,
15.00 – Sympozjum serowarskie „Czas na Ser” skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych,
15.15 – Wymagania i zasady nadzoru urzędowego nad podmiotami funkcjonującymi w ramach działalności MLO – lek. wet. Włodzimierz Ficek, Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny w Olsztynie,
15.45 – Wybrane problemy technologii serów miękkich – Andre Coquard, technolog z Francji,
16.15 – Wybrane wady serów miękkich – Ernest Wenger, serowar i technolog z Francji,
16.45 – Bieżące Działania Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych Mirosław Sienkiewicz, członek Komisji Europejskiej FACENetwork,
17.00 – Laboratorium Smaku – Sery Europy – Prezentacja i komentowana degustacja serów,
20.00 – Kolacja inauguracyjna w historycznych podziemiach przedzamcza.