Tyrolskie święto kasztanów i młodego wina – Törggelen

Od 27 września do 25 listopada Południowy Tyrol zamienia się w światową stolicę młodego wina i pieczonych kasztanów. Wszystko to dzieje się za sprawą długiej, charakterystycznej dla tego regionu tradycji – Törggelen – wyprawiania wielkiej uczty na koniec zbiorów.

Nazwa święta Törggelen – pochodzi od nazwy drewnianej prasy, która znajdowała się w specjalnym pomieszczeniu, gdzie dawniej degustowano wino. Törggelen to południowotyrolska odmiana włoskiego słowa torchio oznaczającego prasę oraz torchaire, czyli wyciskać.

Obchody Törggelen zaczynają się w październiku, gdy zbocza gór zdobią liście w odcieniach złota i szkarłatnej czerwieni, a w winnicach wciąż unosi się aromat dojrzewających w słońcu winogron. Świętowanie trwa do końca listopada.

Törggelen jest jedną z najstarszych południowotyrolskich tradycji. Pod koniec zbiorów wszyscy lokalni producenci wina spotykali się, aby pochwalić się swoimi produktami. Jedna z legend mówi, że właściciele winnic, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich pieczonymi kasztanami i młodym winem, zwanym Nuien. Według innej legendy uczta była nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach.

Pieczone kasztany i młode wino są mocno wpisane w tradycję tego regionu. W czasach, kiedy brakowało pożywienia, to właśnie one ratowały mieszkańców Południowego Tyrolu od głodu.

Południowy Tyrol szczyci się wyjątkowo oryginalną tradycją kulinarną. Podczas Törggelen można spróbować wszystkich regionalnych przysmaków. Najlepsze gospodarstwa, zrzeszone w Roter Hahn, rozpoczynają sezon ogniskami na farmach (tzw. Keschtnfeuer) i poczęstunkiem tradycyjnymi potrawami i winem. Jedną ze sztandarowych potraw są pieczone kasztany, a także świeży sok ze słodkich winogron, młode wino, czy pączek – krapfen. W tym okresie warto spróbować także półmiska rzeźnika (Schlachtplatte) czy wędzonych kiełbasek (Kaminwurzen), typowych dla Południowego Tyrolu. Nie możemy przy tym zapominać o jednym – dobre rzeczy smakują jeszcze lepiej, gdy kosztujemy je w miejscu ich autentycznego pochodzenia.

Torggelen święto pieczonych kasztanów

Oprócz degustacji lokalnych specjałów, w czasie Törggelen jest organizowanych wiele lokalnych festiwali. Wydarzenia nawiązujące do samego Törggelen to na przykład tradycyjna degustacja wina na koniec zbiorów w miejscowości Girlan, czy Almabtrieb świętowanie powrotu bydła z pastwisk na koniec sezonu w Terneten, ale także wiele, wiele innych atrakcji. Każdy może uczestniczyć w tych wydarzeniach. Odbywają się one na ulicach miast, gdzie grają zespoły, a ludzie noszą tradycyjne południowotyrolskie stroje Dirndl i Lederhosen.

Może więc, zamiast zamykać się w domach przed jesiennym chłodem i słotą, warto o tej porze roku odwiedzić Tyrol i … odkryć jego mniej znane oblicze. Bo przecież w górach nigdy nie wieje nudą. One mają do zaoferowania znacznie więcej niż stoki narciarskie zimą. Wystarczy kilka dni, np. na jednej z farm* zrzeszonych w związku Roter Hahn (to jeden z organizatorów Törggelen), by się o tym przekonać.

 

*Adresy farm dostępne są na stronie www.redrooster.it/en

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *