Spotkanie branży hotelarskiej na Targach WorldHotel

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

12 października ruszają 9. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, skierowane do przedstawicieli sektora hotelarskiego, którzy chcą poznać nowości produktowe, funkcjonalne rozwiązania, aktualne trendy i skorzystać ze szkoleń. Tym razem wiele miejsca organizatorzy poświęcą też kuchni – przede wszystkim tej regionalnej, bliskiej idei Slow Food.

Strefa Designu

Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz. Dlatego tak ważne jest, co zobaczy Gość hotelu po przybyciu na miejsce. Wyposażenie wnętrz oraz odpowiednia aranżacja to elementy, które decydują o jego wrażeniach, wpływają na decyzję o ponownym skorzystaniu z usług obiektu oraz polecaniu go dalej. Na targach nie mogło więc zabraknąć Strefy Designu, czyli specjalnie zaprojektowanej przestrzeni, która ma inspirować do poszukiwania pomysłów na wyposażenie własnego hotelu. Znajdą się tam przykładowe rozwiązania, które można wykorzystać w pokoju, części wypoczynkowej czy łazience. I to zarówno w hotelach nastawionych na Gości biznesowych, jak i tych, które przyjmują Klientów podróżujących dla przyjemności.

Uzupełnieniem tematyki aranżacji będzie seminarium pt. „Design w hotelu, czyli jak zrobić dobre wrażenie wydając niewiele!”, które poprowadzi Agata Słoma, architektka, ekspertka projektowania wnętrz i właścicielka studia projektowego OMII.pl.

Gastronomia wizytówką hotelu

Profesjonalna obsługa oraz czysty, wygodnie urządzony pokój to tylko część sukcesu obiektu noclegowego. Zarówno doświadczeni managerowie, jak i Goście hotelowi wiedzą jak ważną rolę, w tym także wizerunkową, odgrywa restauracja i serwowane w niej potrawy i desery. Poszukiwanie urozmaicenia w hotelowym menu to zadanie, przed którym nieustannie stają właściciele obiektów oraz szefowie kuchni. Rosnąca świadomość kulinarna Gości sprawia, że doceniają oni nie tylko smaczne i efektownie podane dania, ale coraz częściej zwracają uwagę na to, czy są one przygotowane na bazie sezonowych i lokalnych produktów. Ciągłe doskonalenie usług kulinarnych jest więc koniecznością, a kucharze nieustannie szukają inspiracji. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie są m.in. kulinarne pokazy i konkursy, które odbywają się pod okiem uznanych autorytetów. Nie zabraknie ich również na targach WorldHotel.

Czy amator wygra z profesjonalistą?

12 października odbędzie się finał Kulinarnych Mistrzostw Polski organizowany przez Roberta Sowę. Wystąpi w nim 12 uczestników, spośród których zwycięzcę wyłonią dwa składy jurorskie – Jury profesjonalne, złożone z autorytetów kulinarnych oraz Jury Gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy i dziennikarze. Sędziowie ocenią nie tylko technikę przygotowania konkursowych dań, ale przede wszystkim smak i kompozycję, czyli elementy, na które Klienci zwracają uwagę. Wszyscy finaliści przygotowali w eliminacjach naprawdę ciekawe dania, więc walka będzie wyrównana!

Coś dla łasuchów

Drugiego dnia (13 października) Targi będą areną rozgrywek najlepszych polskich cukierników – odbędą się Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef pod patronatem Tomasza Dekera. Do rywalizacji przystąpi osiem dwuosobowych zespołów, a ich zadaniem będzie przygotowanie na oczach widzów i Jury dwóch jednakowych tortów oraz ośmiu deserów. Wykorzystać przy tym muszą dwa obowiązkowe składniki: jeden rodzimy produkt regionalny oraz wybrany polski owoc, tj.: rokitnik, czarny bez, dereń, czeremchę, jarząb, tarninę, aronię, pigwę, poziomkę, jeżynę leśną lub żurawinę. Może – obserwując te zmagania – zapragniecie sami przygotować podobne specjały w waszej kuchni?

Kucharze na start!

W piątek, 14 października odbędą się natomiast Mistrzostwa Kulinarne im. Hanny Szymanderskiej. Organizatorem wydarzenia jest szef kuchni Kuba Korczak, promotor regionalnych produktów i działacz Slow Food Polska. W konkursie tym najważniejszy jest dobry polski produkt regionalny – zadaniem kucharzy będzie więc nie tylko przygotowanie jak najsmaczniejszego dania z jego użyciem, ale i coś w rodzaju promocji, opowieści o składniku, jego pochodzeniu, czasami historii lub sposobie produkcji. W taki właśnie sposób pomysłodawcy zamierzają nawiązać do kulinarnych pasji Hanny Szymanderskiej. Jury, w którym zasiądą znani szefowie kuchni i dziennikarze kulinarni, będzie oceniać potrawy pod kątem smaku, kreatywności w wykorzystaniu produktów, techniki przygotowania oraz prezentacji dania. Będzie więc na co popatrzeć i – mamy nadzieję – czego posłuchać!

Wiedza w pakiecie

Integralną częścią Targów WorldHotel będą szkolenia i konferencje. Ich tematyka zainteresuje zarówno osoby przymierzające się do inwestycji, jak i działające już w biznesie. Grzegorz Sendor, koordynator Targów WorldHotel, potwierdza, że do współpracy przy organizacji programu merytorycznego zapraszane są cieszące się uznaniem firmy. – Warsztaty i konferencje prowadzą doświadczeni praktycy, więc wysłuchanie ich może stać się inspiracją, by wdrożyć zmiany lub całkiem nowe pomysły w swoich przedsięwzięciach – dodaje.

Informacje organizacyjne

9. Targi WorldHotel odbędą się w dniach 12-14 października br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.

12 i 13 października w godzinach 10.00-17.00

14 października w godzinach 10.00-16.00.

Program targów znajduje się na stronie www.worldhotel.pl.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *