Smakowite wypady w Polskę

Dobry posiłek jest zawsze ważny, ale w chłodne dni szczególnie – może rozgrzać nasze serca i ukoić „zmrożone” zmysły… Ludzie lubiący smacznie zjeść, poszukując miejsc na wyjazd, szukają także kulinarnej przygody. Jedzenie jest dla nich czymś więcej, niż tylko zaspokajaniem głodu – jest odkrywaniem nowych przeżyć i zdobywaniem nowych doświadczeń. Cenią sobie wyjątkowość miejsca poprzez wyjątkowość kuchni i autorskich dań. Są w stanie przejechać dziesiątki, jak nie setki, kilometrów, aby pokosztować wyjątkowych specjałów lub potraw.

Oto klimatyczne miejsca – hotele, pensjonaty, gościńce – z których nie tylko głodni nie wyjedziemy, ale do których powracać będziemy między innymi (a może głównie) dla dań i specjałów, z których uczyniły klucz do serc i żołądków swoich gości!

 

Forpoczta do smaków Mazur – Gościniec Ryński Młyn, Ryn

Gościniec Ryński Młyn jedzenie

Gościniec Ryński Młyn usytuowany nad samym brzegiem Jeziora Ryńskiego zachwyci tych, dla których w wypoczynku liczy się atmosfera miejsca i regionalny smak potraw. Klimatyczne pokoje w średniowiecznym młynie znajdują się nad restauracją należącą do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Szef Kuchni, Agnieszka Wesołowska, jest mistrzynią dawnej sztuki kulinarnej, a potrawy przygotowuje zgodnie z zasadami slow food. Spod jej rąk wychodzą takie specjały jak: kopiec mięs uwędzonych w kominie, szaszłyk z wieprza z rusztu okraszony chlebem orkiszowym podany na szabli czy różnorodne przysmaki z ziemniaków. W Gościńcu znajdziemy również sklep „Smaki Mazur”, z którego możemy wywieźć do domu przygotowywane na miejscu: wędzonkę pachnącą olchą, słodkowodne ryby w zalewie octowej, swojskie sery, miody pitne czy wino ryńskie.

Więcej o Gościńcu Ryński Młyn

 

Kulinarna przygoda tuż za rogiem… w Zamku Ryn, Ryn

 

Zamek Ryn jedzenie

Tu kuchnia jest niezwykła, jak niezwykły jest sam hotel. Interpretuje się ją tak, jak historię zamku – w ciekawy dla turystów i smakoszy sposób. Finezyjne są nie tylko wnętrza, ale i jedzenie. W Restauracji Refektarz króluje Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek zdobywający kulinarne szlify w prestiżowych restauracjach hotelowych północnozachodniej Anglii. Podniebienia Gości rozpieszcza potrawami wyrafinowanymi i nie obawia się eksperymentów. Jego specjalność to config z kaczych nóżek, potrawy z grzybów i dziczyzny oraz babka ziemniaczana. Hotel korzysta z usług zaufanych dostawców oraz warzyw i ziół z własnego ogrodu i zielnika. I choć kultywuje się tu tradycje kuchni rycerskiej (restauracja słynie z finezyjnych dań mięsnych i rybnych) i sezonowej opartej o bogactwo krainy lasów, łąk i jezior, to w klasykę w nowoczesnym wydaniu wkrada się tu także kuchnia fusion.

Więcej o Hotelu Zamek Ryn

 

Zatrzymaj się na piwo i coś pysznego – Przystanek Tleń, Tleń

 

Przystanek Tleń jedzenie

Kochają podróżować i jeść. Zwiedzili odległe zakątki świata, kosztowali z niejednego garnka, aż w końcu „przystanęli” w Borach Tucholskich. I dzięki Bogu – bo stworzyli miejsce nie tylko gościnne, ale i smakowite. Nie można nie zatrzymać się u Ani i Michała, chociażby na kufel niepasteryzowanego piwa, warzonego na miejscu, powoli i uważnie. Piwa z najlepszych surowców i produkowanego nie na masową skalę. Pięknie wyglądają w restauracji stalowe kadzie, ale i wybornie smakują tutejsze potrawy. Przystanek Tleń słynie z kuchni tradycyjnej okraszonej nutką kreatywności. Goście chwalą przyrządzane tu na różne sposoby ryby słodkowodne, np. pstrąga na parze na sposób tajski, robione na miejscu pierogi (wycieczki przyjeżdżają na pierogi z jagodami w sezonie), kiełbasy i wędliny z dziczyzny, gęsie żołądki czy własnego wypieku ciasta. Na amatorów naturalnych smakołyków czeka miód, domowe konfitury oraz syropy na bazie ziół o leczniczych właściwościach.

Więcej o Przystanku Tleń

 

Steki, wino i… single malt w jednym, czyli w Hotelu Habenda, Budzyń

 

Hotel Habenda jedzenie

Zlokalizowany na skraju małej wielkopolskiej miejscowości Budzyń i inspirowany alpejskim stylem, hotel doskonale wtapia się w krajobraz „Szwajcarii Chodzieskiej”. Rozciągający się praktycznie od samego hotelu las ciągnie się wieloma kilometrami i zaprasza na długie wędrówki i eskapady rowerowe. Elegancka, dyskretna restauracja serwuje wyborne dania kuchni europejskiej z akcentami staropolskimi. Lubią tu zaglądać miłośnicy spokoju i dobrej kuchni. Specjalności Szefa Kuchni to: steki z wołowiny argentyńskiej, duszony ozór wołowy, czernina, domowej produkcji pasztet i szynka parmeńska ścinana na miejscu (to zupełnie wyjątkowy smak). Kropką nad „i” każdego wybornego posiłku jest dobrze dobrane przez sommeliera wino z bogatego asortymentu. Nie pożałują też wizyty w hotelu miłośnicy piwa i whiskey – w irlandzkim pubie znajdą długą listę świetnych propozycji i niejedną single malt.

Więcej o Hotelu Habenda

 

Pstrąg na kamieniu w Karczmie Młyn – Hotel Dworek Wapionka, Górzno

 

Dworek Wapionka jedzenie

Otoczenie dworku robi imponujące wrażenie. Urzekają nie tylko starannie odrestaurowane zabudowania – Stary Dworek, Dworek pod Strzechą czy Karczma Młyn, ale też Kuźnia Grill na półwyspie2-hektarowego jeziora Wapionka. Pstrągownia i staw hodowlany są wizytówką tego miejsca i wpisują się w wielowiekową tradycję kuchni polskiej, w której ryby słodkowodne zajmowały najważniejsze miejsce. Dlatego nie sposób nie spróbować tutejszego pstrąga, aż pachnącego świeżością i przyrządzanego na parę sposobów. Wyborny wprost jest pstrąg smażony na kamieniu. Jak na zalesione tereny przystało, nie brakuje w karcie dziczyzny i potraw z grzybów. Koniecznie też trzeba spróbować czerniny i gęsiny oraz owoców w grzanym winie – ta lekko zawiesista forma domowego winnego kisielu cudownie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. W niektórych zaś pokojach rozgrzewają gości migoczące cipłym ogniem rozpalone kominki…

Więcej o Hotelu Dworek Wapionka

Wybornie, klimatycznie, nietuzinkowo – w tych miejscach znajdziecie wszystko, czego poszukują „łowcy smaków”… jakkolwiek nie tylko kulinarnych.

 

Szukasz więcej propozycji na smakowity wypad w Polskę? Sprawdź tutaj

slow gniazda podstrona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *