Slow Gniazda, czyli miejsca z dobrym smakiem – cz. II

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Podążamy nadal śladami Umberto Eco, czyli smakujemy, wąchamy, poznajemy lokalne klimaty. Zwalniamy… jesteśmy dla siebie szczodrobliwi. W końcu jest wiosna, przyroda budzi się do życia, a wraz z nią nasza chęć odkrywania… nowych miejsc, zachwycających ludzi i wyjątkowej kuchni. Zaglądam więc do kolejnych Slow Gniazd, tym razem kierując się na południe Polski, w stronę gór.

 

Zachwycają mnie miejsca stworzone zgodnie z naturą rzeczy i w zgodzie z samym sobą. Bez udawania, dostosowywania się do tego, co właśnie „dobrze się sprzedaje”, bez usilnego „wpasowywania się” w otaczające klimaty. Dlatego wybrałam miejsca wyjątkowe ze względu na ludzi i ich pasje. Wszystkie, choć w górach położone, mogłyby być również dobrze gdzie indziej, gdyby ich właściciele ukochali inne okoliczności przyrody. Ale zadomowili się tutaj, nie rezygnując jednocześnie z rzeczy, klimatów i smaków, które są im bliskie i którymi lubią dzielić się najbardziej.

 

Villa Toscana Murzasichle specjały kuchni włoskiej slow food (2)

Villa Toscana to idealne miejsce na odpoczynek – kameralne i spokojne. Pełne zapachów i smaków południa, idealne dla osób kochających włoskie klimaty, ale nie wybierających się w daleką podróż. Toskański styl jest tu najważniejszy. Inspiruje zarówno wystrój wnętrz, jak i ofertę menu i specjalnie skomponowaną kartę win. Kuchnia oparta jest na filozofii slow food i dostępności wyśmienitych świeżych produktów, a menu układane jest zgodnie z porami roku. Królują tu oryginalne włoskie makarony, sery i wędliny, włoska jest także szeroka oferta win. Specjalnością kuchni są wszelkiego rodzaju pasty i pizza oraz domowe nalewki, przetwory przygotowywane latem i jesienią z własnych pomidorów, cukinii czy dyni. Codziennie rano pachnie tutaj świeżym pieczywem, a kucharz układa menu dostosowując je do pogody i gości, pory roku i dostępności składników od regionalnych dostawców. Posiłki serwowane są w kameralnej, niespiesznej atmosferze sprzyjającej delektowaniu się zarówno jedzeniem, jak i towarzystwem przy stole. Chodzi tu przecież o przyjemność jedzenia, a ono jest w Villi Toscana „wspanialsze niż widok z Kasprowego Wierchu, wysmakowane jak górskie pejzaże, zmysłowe jak spacer do Doliny Chochołowskiej” – mówi właściciel. Dlatego jeżeli szukasz miejsca najwspanialszego pod słońcem, nie musisz jechać aż do Toskanii. Wystarczy, że wyruszysz do Villa Toscana w Murzasichlu – to wyjątkowe Dolce Vita w rodzimym wydaniu.

Więcej o Villa Toscana

 

koko ryku jedzenie

Włoskie klimaty równie dobrze rozgościły się w Agroturystyce Koko Ryku w Górach Stołowych. Jedna z właścicielek połowę życia spędziła we Włoszech, a miłość do tego kraju – kolebki slow foodu – przemyciła w postaci dań w jadłospisie i kameralnych warsztatów kulinarnych, podczas których dzieli się kulinarnymi sekretami i radością gotowania potraw, smacznych i prostych. Kuchnia w Koko Ryku opiera się wyłącznie na wyselekcjonowanych produktach od lokalnych i włoskich producentów. Podczas wiejskich śniadań na stole pojawiają się swojskie białe sery, jaja, miody, chleb razowy, domowe konfitury czy razowe naleśniki. A rozkoszując się pięknem czystej natury i wsłuchując w otaczającą ciszę, zaczynamy odczuwać, co to znaczy prawdziwy slow life… Koko Ryku bowiem jest miejscem, które daje wrażenie końca cywilizacji, tu zapomina się o reszcie świata, wystarczy się rozejrzeć wokoło i totalnie wypocząć. To również miejsce prowadzone z pomysłem i pasją przez dwie siostry z artystycznym zacięciem – wygodne i urządzone z nutą elegancji.

Więcej o Koko Ryku Dom Wakacyjny

 

górna chata jedzenie

A jak przy artystycznych zainteresowaniach i zdolnościach jesteśmy, zajrzyjmy do Górnej Chaty w Beskidach Zachodnich. Kasia i Leszek uwielbiają tworzyć – spod ich rąk wyszły wszystkie drewniane, pięknie rzeźbione meble i dekoracje. Nawet porcelanę zaprojektowała Kasia. W każdym z trzech pokoi można poczuć góralski klimat. Jest dużo przestrzeni, klimatyczne dodatki i wielkie okna, z których można podziwiać okolicę i najpiękniejszą panoramę Tatr. A wieczorową porą, gdy słońce schowa się za górami, miło jest wtulić się w czyściutką, ręcznie haftowaną pościel. W Górnej Chacie skosztujecie zdrowej kuchni, ale nie góralskiej, lecz wegetariańskiej i wegańskiej! Kasia wyczarowuje cuda kulinarne, o których po wyjeździe wspominają nawet najbardziej zacięci mięsożercy. Piecze chleb na zakwasie i pokazuje gościom, jak upiec swój własny chleb po powrocie do domu, zakwasem się też podzieli. Gospodarze zajmują się także hodowlą kóz karpackich i robią przetwory z ich mleka, a okoliczne zioła, grzyby, jagody, własne maliny i jeżyny trafiają na stół w postaci smacznych, aromatycznych potraw.

Więcej o Górnej Chacie

 

Villa Nova Jelenia Góra

Rezydencja Villa Nova w Górach Kaczawskich to miejsce dla osób ceniących indywidualizm, elegancję, swobodną i przyjazną atmosferę. Domeną Gospodyni jest nie tylko dbanie o wystrój Rezydencji, ciepłą, rodzinną atmosferę, ale przede wszystkim o podniebienia Gości. Nie dziwią więc peany pochwalne na cześć śniadań, o jakich goście sieciowych hoteli mogą jedynie pomarzyć. Na stołach królują świeże, naturalne, regionalne produkty: jarzyny, jaja, kiełbasy, a sezonowo kozie i krowie sery. I wyjątkowe pieczywo. Warto też skusić się na indywidualną, trzydaniową kolację przygotowywaną przez właścicielkę. Jej wysublimowany smak, nadzwyczajny wygląd i zapach na długo zapadają w pamięć i są potwierdzeniem, że nie bez przyczyny Villa Nova należy do sieci Slow Food. Ten kameralny, butikowy obiekt, położony na skraju lasu na obrzeżach Jeleniej Góry zrywa ze schematem hotelu, jakich setki. Właściciele stworzyli miejsce, w jakim sami chcieliby wypoczywać – wygodne, przytulne, ekologiczne i… smaczne.

Więcej o Villa Nova

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *