Skosztuj tradycyjnych produktów i zaplanuj wakacje!

W dniach 22 – 24 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie odbędą się Targi Regionalia połączone z Targami Turystyki i Wypoczynku Lato oraz Targami Agroturystyka 2016. Dla odwiedzających będą okazją do poznania lokalnych producentów i skosztowania ich zdrowej, ekologicznej żywności oraz do zaplanowania wakacji – w kraju lub zagranicą.

Już po raz piąty na Targach Regionalia zaprezentują się producenci i dystrybutorzy żywności regionalnej, tradycyjnej oraz ekologicznej. Możliwość poznania oryginalnych smaków, nowych i dawnych przepisów kuchni regionalnej Polski i pozostałych zakątków świata, to tylko niektóre zalety tego wydarzenia. Wyroby, które zaprezentują wystawcy, zainteresują nie tylko świadomych konsumentów, ale też osoby, które cenią jakość i dobry smak. Widzimy, że warszawiacy bardzo polubili Targi Regionalia. Co roku odnotowujemy coraz wyższą frekwencję odwiedzających – mówi Bartosz Sosnowski, wiceprezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizatora targów.

Regionalia2015 1Targi Regionalia wpisują się w modny dziś trend slow food. Jeśli się na nie wybierzecie, będziecie mieli okazję skosztować żywności i napojów, produkowanych na bazie naturalnych składników i w oparciu o unikalne, sprawdzone receptury. Wśród tradycyjnych i regionalnych przysmaków nie zabraknie różnorodnych gatunków miodów, ryb, wędlin, wyrobów mleczarskich, pieczywa czy słodkości. Na targach dostępny będzie również szeroki wybór win, piw z regionalnych browarów oraz naturalnych tłoczonych soków z najlepszych owoców. Poza polskimi produktami kusić będą zagraniczne specjały – turecka baklawa, austriackie sery dojrzewające, włoskie trufle czy greckie zioła.

I to właśnie o ziołach greckich, o korzyściach wynikających z ich stosowania opowie w sobotnie przedpołudnie Markopulos Christos, ekspert leśnictwa i środowiska naturalnego, a także architektury krajobrazu, właściciel firmy Greco Products. Sięgając do współczesnych badań oraz historii udowodnię, że greckie zioła świetnie spisują się nie tylko jako przyprawa, ale i jako lek. Aby skorzystać z ich dobrodziejstwa trzeba wiedzieć, które odmiany, kiedy i jak stosować – zapowiada.

Greckie ziola 1Greckie ziola 2a

 

 

 

 

 

 

Interesująco zapowiadają się również warsztaty, które w sobotę i niedzielę, tj. 23 i 24 kwietnia poprowadzi firma Szczypta świata. Będą one dla odwiedzających okazją do poznania m.in. tajników odmian, upraw, obróbki oraz mielenia kawy, czekolady, czy popularnych liści yerba mate.

Ponadto w ofercie Targów Regionalia pojawią się naturalne tekstylia, jak np. ekologiczne poduszki wypełnione łuskami zbóż, odzież lniana i moda inspirowana folklorem. Wśród wystawców obecne będą również firmy z sektora kosmetycznego oraz twórcy rzemiosła artystycznego i ludowego.

Ale to nie wszystko. Równolegle odbywać się będą 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz 4. Targi Agroturystyka. Targi Lato to kiermasz ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami. Z kolei na Targach Agroturystyka wystawcy przybliżą ofertę krajowych miejsc wypoczynku. Takie połączenie Regionaliów z Targami Turystycznymi ma na celu jedno: zachęcenie właścicieli restauracji i obiektów hotelowych do sięgania po certyfikowane produkty lokalne i regionalne, których w Polsce nie brakuje. Jako miłośnicy slow food i slow travel mamy nadzieję, że taka współpraca stanie się normą. Przecież kosztowanie, odkrywanie, poznawanie nowych smaków to jeden z ważniejszych aspektów podróżowania…

Regionalia 2016 baner

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacje praktyczne:

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.

Wstęp na targi jest bezpłatny.

Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.

Patronaty

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jednym z partnerów tegorocznej edycji targów jest portal Warsaw Foodie, który wspiera najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy. Poza tym tegoroczne Regionalia wspiera Targ Prawdziwy, miejsce w Warszawie, w którym można kupić polskie produkty regionalne prosto od producentów oraz spróbować regionalnych specjałów z innych krajów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *