Restauracja Dwór Sieraków pierwsza w Małopolsce ze znakiem ślimaka

Małopolska doczekała się restauracji z rekomendacjami organizacji Slow Food. W piątek 6 grudnia 2013 Jacek Szklarek, prezes Stowarzyszenia Slow Food Polska, przekazał na ręce właścicieli Dworu Sieraków – Karoliny Grabowskiej i Pawła Gąsiorka oraz szefa Kuchni Janusza Fica dyplom uprawniający ich do umieszczenia symbolu ślimaka przy wejściu do budynku. To pierwsza w Małopolsce, a dziewiąta w skali całego kraju restauracja wyróżniona rekomendacją światowego stowarzyszenia. Dokument ten to gwarancja dla klienta, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych, świeżych i ekologicznych, przyrządzonych według tradycyjnych przepisów.

W uzasadnieniu przyznania rekomendacji Prezes Szklarek powiedział, że Dwór Sieraków wyróżnia wyjątkowa umiejętność w interpretowaniu kulinarnego bogactwa Małopolski i tradycji Galicyjskich. Dwór Sieraków nie znajduje się ani w centrum wielkiego miasta, ani w turystycznym kurorcie. Aby tu przyjechać trzeba się nieco natrudzić, bo to aż (lub tylko) 22 km na wschód od Krakowa (między Wieliczką a Dobczycami). Gości zaskakuje panująca tu cisza, sielski krajobraz z widokiem na Beskid Wyspowy i majestatyczny dwór z historią sięgającą czasów Mikołaja Reja.

To miejsce idealnie wpasowuje się w koncepcje slow food i slow life już samym swoim charakterem. W restauracyjnym menu znajdziemy dania z lokalnych produktów – ryb z Dobczyckiego zalewu, grzybów z okolicznych łąk i lasów, warzyw i owoców z sąsiedzkich gospodarstw. Ale slowfoodowe jest tu nie tylko menu. W dworze powstają w domowych warunkach znakomite przetwory – konfitury i pasztety. Swoim logiem dwór sygnuje też smakową wódkę. W piwnicach budynku kryje się jedna z najdoskonalszych w Polsce kolekcji win. Specjalni goście mogą z niej osobiście wybrać wino pasujące do obiadu lub kolacji.

Komfortowe 29 pokoi ugości strudzonych wędrowców, a Spa z kosmetykami opartymi na winie pomoże przywrócić dobre samopoczucie i młody wygląd. Wszystko bez pośpiechu, we własnym rytmie zgodnym z tykającym cicho zegarem.

Uroczystość przekazania rekomendacji została uświetniona 8 daniowym menu degustacyjnym – zaczerpniętym z ogólnie dostępnej, zimowej karty. Wszystkie dania zostały przygotowane zgodnie z zasadami Slow Food i są dostępne w restauracji dla każdego.

Restauracja Dwór Sieraków rekomendacja Slow Food Polska

Daty przekazania rekomendacji nie wybrano przypadkowo. W przyszłym tygodniu, 10 grudnia na całym świecie obchodzony będzie Terra Madre Day, czyli Dzień Matki Ziemi. W tym dniu odbywają się tysiące wydarzeń na rzecz propagowania lokalnych produktów, czerpania przyjemności z jedzenia w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, poszukiwania smaków, a nie tylko zaspokajania głodu. Jeśli chcemy w pełni cieszyć się z przyjemności, jakie ten świat może nam dać, musimy pamiętać o szacunku i zrównoważonej wymianie między nami a naturą i otoczeniem.

 

logo slow foodZnak ślimaka – symbol ruchu Slow Food można znaleźć tylko na 9 restauracjach w Polsce. Do dziś otrzymały go warszawskie: Atelier Amaro, Solec 44 i Restauracja 99, Park Hotel ze Szczecina, Hugo z Poznania, White House z Sopotu, Gothic Cafe z Malborka i Romantyczna ze Wzgórz Dylewskich. Od 6 grudnia 2013 dziewiątą restauracją w tym gronie jest Dwór Sieraków.

 

LOGO SIERAKOW 2013 spa

 

Dwór Sieraków

Sierków 233

32-410 Dobczyce

www.dworsierakow.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *