Rekomendacja Slow Food dla Przystanku Tleń

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

 

Przystanek Tleń w Borach Tucholskich to nie tylko gościnny pensjonat stworzony przez parę podróżników, ale kolejna jasna gwiazdka na gastronomicznej mapie Polski. Tutejsza Restauracja z dobrej kuchni znana jest nie od dziś, ale od dzisiaj może poszczycić się oficjalną rekomendacją międzynarodowego stowarzyszenia Slow Food. W ten sposób dołączyła do elitarnego grona… 30 restauracji w całej Polsce, które mogą używać „znaku ślimaka” – symbolu kuchni tworzonej w oparciu o świeże produkty regionalne, w poszanowaniu dla bioróżnorodności i tradycji kulinarnej, ale i kreatywnego podejścia do tradycyjnych potraw.

Ania i Michał Semrau, właściciele Przystanku Tleń, osiedli w Borach Tucholskich po latach spędzonych w podróży i odkrywaniu najdalszych zakątków świata. Wspomnienia i klimaty z tych podróży umieścili w 18 pokojach pensjonatu i w menu restauracji, przywołują je podczas podróżniczych spotkań i pogadanek.

„Ponad dwa lata spędzone w podróży dookoła świata nauczyły nas, że równie ważne co przygody i spotkania, są dobre przystanki na trasie. Takie, gdzie można zatrzymać się na chwilę lub na dłużej, naładować baterie, zregenerować siły, porozmawiać, poznać ciekawych ludzi, wyspać się i dobrze zjeść. Mamy swoje ulubione przystanki w wielu miejscach świata. Dziś sami tworzymy Przystanek…”

Przystanek Tleń pensjonat restauracja browar

Kochają jeść, kosztowali z niejednego garnka, dlatego w ich Przystanku nie mogło zabraknąć dobrej restauracji. Zależało im, aby kuchnia była pełna smaku, prosta i najwyższej jakości. Stawiają na tradycję, ale nie boją się interpretować jej na swój sposób. Uważają też, że lokalizacja zobowiązuje, dlatego w daniach szefa kuchni znajdziecie wiele produktów prosto z okolicznych lasów i jezior, od lokalnych dostawców, ale i dania zapamiętane z dzieciństwa.

Chęć poszukiwania, lecz przede wszystkim poszanowanie dla darów natury i tradycji regionu, w którym się „zatrzymali” na dłużej, doprowadziły ich do otrzymania rekomendacji Slow Food Polska. Restauracja Przystanek Tleń wyróżniona została:

„za twórcze podejście do gotowania Szefa Kuchni – Sebastiana Bagniewskiego – który serwuje dania kuchni autorskiej harmonijnie łącząc aktualne trendy z tradycją kuchni polskiej, za jego znajomość produktów lokalnych i ich wykorzystanie w menu, współpracę z regionalnymi dostawcami oraz za umiejętność „rekonstrukcji” tradycji i odwagę w jej interpretowaniu na nowo”.

Restauracja Przystanek Tleń Szef Kuchni Sebastian Bagniewski

Goście Przystanku Tleń chwalą przyrządzane tu na różne sposoby ryby słodkowodne i dania z dziczyzny, kiełbasy i wędliny, gęsie żołądki czy własnego wypieku ciasta. Na amatorów naturalnych smakołyków czeka miód, domowe konfitury oraz syropy na bazie ziół o leczniczych właściwościach. Bywalcy mają też ulubione potrawy, na które przyjeżdżają tu specjalnie, np. robione na miejscu pierogi (z jagodami w sezonie) czy naleśniki z owocami leśnymi zapiekane pod sosem waniliowym.

Przystanek Tleń rekomendacja Slow Food

Nie wybaczyłby też sobie żaden briofil, aby będąc w pobliżu, nie zatrzymać się w Browarze Przystanku Tleń na kufel ważonego na miejscu piwa… Browar powstał rok temu, a jest już znany hen na szlakach poza Tleniem… Bo Ania i Michał nie zatrzymują się, no chyba że na chwilkę, i idą dalej… Teraz „wypiekają” marzenie Ani – domowy chleb, z sianem i słodem carafa, podawany jako „czekadałko” z różnymi dodatkami. Szkolą się, jaki rodzaj kawy czy typ palenia dobrać, aby smak naparu harmonizował z parametrami przystankowej wody, czyli jak podawać najlepszą kawę. I wciąż, wraz z Szefem Kuchni, wprowadzają nowości do menu. Dzieje się…

Można więc zaryzykować stwierdzenie, że Właściciele Przystanku Tleń nadal są w cudownej podróży – tym razem kulinarnej…

Przystanek Tleń Baristka Browar piwo

 

collage Tleń

Zatrzymaj się w Przystanku Tleń – więcej o pensjonacie i restauracji…

Nepal, Tanzania, Australia, Chiny, Alaska, Japonia, a może Kenia? Nie trzeba jechać daleko, by poczuć klimat tych miejsc. Ania i Michał – Właściciele Przystanku Tleń w trakcie dwuletniej podróży odwiedzili każdy z tych krajów. Wspomnienia i pamiątki z podróży w najdalsze zakątki globu można dziś odnaleźć w każdym z 18 pokoi pensjonatu, który prowadzą w sercu Borów Tucholskich…

 

A oto szacowne grono, w którym znalazł się Przystanek Tleń, czyli pełna lista restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska (z nazwiskami szefów kuchni):

1. Restauracja Romantyczna (Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie) – Łukasz Wojtas
2. Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro
3. Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak
4. Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron
5. Aruana Restaurant (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański
6. Gothic Cafe (Malbork) – Bogdan Galazka
7. Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic
8. Restauracja Morellino (Brodnica, Głęboczek Vine Resort & Spa) – Marian Frankowski
9. Restauracja Inspiracja (Przyjaźń, Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki
10. Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius SPA) – Jacek Krakowiak
11. Restauracja Trzy Rybki (Krąków, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
12. Restauracja Polskie Smaki (Sopot, Sheraton Sopot Hotel) – Krystian Szidel
13. Dym Na Wodzie Ustka (Ustka) – Rafał Niewiarowski
15. Czarny Kos – Pensjonat, Restauracja (Kaszuby) – Tomasz Ziółkowski
16. Kaczka i Wino (Stronie Śląskie, pensjonat Villa Elise Park Pension) – Agnieszka Kukin
17. Restauracja Destylarnia (Pałac Mierzęcin) – Dawid Łagowski
18. Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
19. Karczma Rzym (Bydgoszcz) – Michał Skrzypczak
20. Kafe Zielony Niedzwiedź (Warszawa) – Wojciech Deres
21. Mańana Bistro & Wine Bar (Chorzów) – Przemek Błaszczyk
22. 16 Stołów (Lublin) – Piotr Kwiatosz
24. Perłowa Pijalnia Piwa (Lublin) – Przemysław Kaproń
25. Zielony Talerzyk (Lublin) – Marysia Znamierowska
26. Restauracja Werbena (Herbarium Hotel & SPA, Chomiąża Szlachecka) – Dominik Narloch
27. Delmonico Cut Steakhouse (Sopot) – Sławomir Niemc
28. Restauracja Biała Róża (Kraków) – Łukasz Cichy
29. Miodova Restaurant (Kraków) – Mateusz Turaj
30. Przystanek Tleń (Tleń) – Sebastian Bagniewski

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *