Rekomendacja Slow Food dla Przystanku Tleń

 

Przystanek Tleń w Borach Tucholskich to nie tylko gościnny pensjonat stworzony przez parę podróżników, ale kolejna jasna gwiazdka na gastronomicznej mapie Polski. Tutejsza Restauracja z dobrej kuchni znana jest nie od dziś, ale od dzisiaj może poszczycić się oficjalną rekomendacją międzynarodowego stowarzyszenia Slow Food. W ten sposób dołączyła do elitarnego grona… 30 restauracji w całej Polsce, które mogą używać „znaku ślimaka” – symbolu kuchni tworzonej w oparciu o świeże produkty regionalne, w poszanowaniu dla bioróżnorodności i tradycji kulinarnej, ale i kreatywnego podejścia do tradycyjnych potraw.

Ania i Michał Semrau, właściciele Przystanku Tleń, osiedli w Borach Tucholskich po latach spędzonych w podróży i odkrywaniu najdalszych zakątków świata. Wspomnienia i klimaty z tych podróży umieścili w 18 pokojach pensjonatu i w menu restauracji, przywołują je podczas podróżniczych spotkań i pogadanek.

„Ponad dwa lata spędzone w podróży dookoła świata nauczyły nas, że równie ważne co przygody i spotkania, są dobre przystanki na trasie. Takie, gdzie można zatrzymać się na chwilę lub na dłużej, naładować baterie, zregenerować siły, porozmawiać, poznać ciekawych ludzi, wyspać się i dobrze zjeść. Mamy swoje ulubione przystanki w wielu miejscach świata. Dziś sami tworzymy Przystanek…”

Przystanek Tleń pensjonat restauracja browar

Kochają jeść, kosztowali z niejednego garnka, dlatego w ich Przystanku nie mogło zabraknąć dobrej restauracji. Zależało im, aby kuchnia była pełna smaku, prosta i najwyższej jakości. Stawiają na tradycję, ale nie boją się interpretować jej na swój sposób. Uważają też, że lokalizacja zobowiązuje, dlatego w daniach szefa kuchni znajdziecie wiele produktów prosto z okolicznych lasów i jezior, od lokalnych dostawców, ale i dania zapamiętane z dzieciństwa.

Chęć poszukiwania, lecz przede wszystkim poszanowanie dla darów natury i tradycji regionu, w którym się „zatrzymali” na dłużej, doprowadziły ich do otrzymania rekomendacji Slow Food Polska. Restauracja Przystanek Tleń wyróżniona została:

„za twórcze podejście do gotowania Szefa Kuchni – Sebastiana Bagniewskiego – który serwuje dania kuchni autorskiej harmonijnie łącząc aktualne trendy z tradycją kuchni polskiej, za jego znajomość produktów lokalnych i ich wykorzystanie w menu, współpracę z regionalnymi dostawcami oraz za umiejętność „rekonstrukcji” tradycji i odwagę w jej interpretowaniu na nowo”.

Restauracja Przystanek Tleń Szef Kuchni Sebastian Bagniewski

Goście Przystanku Tleń chwalą przyrządzane tu na różne sposoby ryby słodkowodne i dania z dziczyzny, kiełbasy i wędliny, gęsie żołądki czy własnego wypieku ciasta. Na amatorów naturalnych smakołyków czeka miód, domowe konfitury oraz syropy na bazie ziół o leczniczych właściwościach. Bywalcy mają też ulubione potrawy, na które przyjeżdżają tu specjalnie, np. robione na miejscu pierogi (z jagodami w sezonie) czy naleśniki z owocami leśnymi zapiekane pod sosem waniliowym.

Przystanek Tleń rekomendacja Slow Food

Nie wybaczyłby też sobie żaden briofil, aby będąc w pobliżu, nie zatrzymać się w Browarze Przystanku Tleń na kufel ważonego na miejscu piwa… Browar powstał rok temu, a jest już znany hen na szlakach poza Tleniem… Bo Ania i Michał nie zatrzymują się, no chyba że na chwilkę, i idą dalej… Teraz „wypiekają” marzenie Ani – domowy chleb, z sianem i słodem carafa, podawany jako „czekadałko” z różnymi dodatkami. Szkolą się, jaki rodzaj kawy czy typ palenia dobrać, aby smak naparu harmonizował z parametrami przystankowej wody, czyli jak podawać najlepszą kawę. I wciąż, wraz z Szefem Kuchni, wprowadzają nowości do menu. Dzieje się…

Można więc zaryzykować stwierdzenie, że Właściciele Przystanku Tleń nadal są w cudownej podróży – tym razem kulinarnej…

Przystanek Tleń Baristka Browar piwo

 

collage Tleń

Zatrzymaj się w Przystanku Tleń – więcej o pensjonacie i restauracji…

Nepal, Tanzania, Australia, Chiny, Alaska, Japonia, a może Kenia? Nie trzeba jechać daleko, by poczuć klimat tych miejsc. Ania i Michał – Właściciele Przystanku Tleń w trakcie dwuletniej podróży odwiedzili każdy z tych krajów. Wspomnienia i pamiątki z podróży w najdalsze zakątki globu można dziś odnaleźć w każdym z 18 pokoi pensjonatu, który prowadzą w sercu Borów Tucholskich…

 

A oto szacowne grono, w którym znalazł się Przystanek Tleń, czyli pełna lista restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska (z nazwiskami szefów kuchni):

1. Restauracja Romantyczna (Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie) – Łukasz Wojtas
2. Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro
3. Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak
4. Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron
5. Aruana Restaurant (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański
6. Gothic Cafe (Malbork) – Bogdan Galazka
7. Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic
8. Restauracja Morellino (Brodnica, Głęboczek Vine Resort & Spa) – Marian Frankowski
9. Restauracja Inspiracja (Przyjaźń, Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki
10. Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius SPA) – Jacek Krakowiak
11. Restauracja Trzy Rybki (Krąków, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
12. Restauracja Polskie Smaki (Sopot, Sheraton Sopot Hotel) – Krystian Szidel
13. Dym Na Wodzie Ustka (Ustka) – Rafał Niewiarowski
15. Czarny Kos – Pensjonat, Restauracja (Kaszuby) – Tomasz Ziółkowski
16. Kaczka i Wino (Stronie Śląskie, pensjonat Villa Elise Park Pension) – Agnieszka Kukin
17. Restauracja Destylarnia (Pałac Mierzęcin) – Dawid Łagowski
18. Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
19. Karczma Rzym (Bydgoszcz) – Michał Skrzypczak
20. Kafe Zielony Niedzwiedź (Warszawa) – Wojciech Deres
21. Mańana Bistro & Wine Bar (Chorzów) – Przemek Błaszczyk
22. 16 Stołów (Lublin) – Piotr Kwiatosz
24. Perłowa Pijalnia Piwa (Lublin) – Przemysław Kaproń
25. Zielony Talerzyk (Lublin) – Marysia Znamierowska
26. Restauracja Werbena (Herbarium Hotel & SPA, Chomiąża Szlachecka) – Dominik Narloch
27. Delmonico Cut Steakhouse (Sopot) – Sławomir Niemc
28. Restauracja Biała Róża (Kraków) – Łukasz Cichy
29. Miodova Restaurant (Kraków) – Mateusz Turaj
30. Przystanek Tleń (Tleń) – Sebastian Bagniewski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *