Polacy nie gęsi i swoją żywność doceniają

Restauracja a’la carte Aruana z Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku, jako szósta w Polsce otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Każda rekomendacja organizacji Slow Food dla kolejnej restauracji, to nowa jasna gwiazda rozświetlająca trochę zachmurzone niebo dla dbających o jakość, wyjątkowość i tradycję polskich producentów żywności. Oznacza bowiem coraz większe zainteresowanie coraz młodszych szefów kuchni lokalnymi, świeżymi produktami oraz sięganie po inspirację do rodzimych tradycji kulinarnych.

Może to symptomatyczne, a może tylko zbieg okoliczności, że rekomendacja została przyznana podczas konferencji prasowej dotyczącej corocznej akcji „Gęsina na św. Marcina”, ale Mikołaj Rej z pewnością nie miałby nic przeciwko temu, aby z tej okazji słynne „Polacy nie gęsi i swój język mają” przerobić na „Polacy nie gęsi i swoją żywność doceniają”.

Witek Iwański Aruana Restaurant

Certyfikat oraz srebrnego ślimaka wręczył Szefowi Kuchni – Witkowi Iwańskiemu, Prezes polskiego oddziału Slow Food – dr Jacek Szklarek, który przez lata przeciera „cierniste szlaki” w świadomości Polaków i niestrudzenie walczy o uznanie dla regionalnych produktów oraz uświadamia, co w żywieniu jest dla nas najlepsze. Efekty zaczynamy obserwować chociażby poprzez coraz liczniejsze rekomendacje Slow Food dla polskich restauracji (spośród 6 restauracji 4 uzyskały rekomendacje w tym roku), co niewątpliwie oznacza znaczący wzrost uznania restauratorów i konsumentów dla sezonowości, regionalności i różnorodności. To z kolei daje szansę drobnym, dbającym o wysoką jakość producentom żywności na zainteresowanie i zbyt ich produktów. Warto podkreślić, że szacunek dla bliskiej nam tradycji kulinarnej nie musi oznaczać nudnego i powtarzalnego menu, co udowadniają kolejni kreatywni szefowie kuchni starający się o rekomendację „Polskiego Ślimaka”.

Restauracja Aruana

Restauracja a’la carte Aruana mieści się w hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku naturalnie wkomponowanym w otulający go las. Tworząc restaurację kierowano się harmonią z otaczającą przyrodą oraz powrotem do naturalnych wartości smaku przy zastosowaniu nowoczesnych technik obróbki. Ta koncepcja została, po zaledwie roku działalności restauracji, wielokrotnie doceniona i nagrodzona laurami m.in. Hermesem 2013 oraz zwycięstwem we wszystkich kategoriach tegorocznego festiwalu kulinarnego Wine & Food Noble Night.

Specjalnością Restauracji Aruana jest nowoczesna kuchnia polska, a potrawy w niej serwowane powstają w oparciu o produkty sezonowe i pochodzące od lokalnych dostawców. Dla gości to gwarancja doskonałej jakości potraw.

 

Inne restauracje z rekomendacją Slow Food Polska:

  • Restauracja Romantyczna Ireny Eris na Wzgórzach Dylewskich
  • Atelier Amaro w Warszawie
  • Park Hotel w Szczecinie
  • Hugo Restaurant z Poznania
  • Gothic Cafe na zamku w Malborku
  • Restauracja 99 w Warszawie
  • Solec 44 w Warszawie
  • Dwór Sieraków w Krakowie
  • Restauracja Morellino w Brodnicy, Hotel Głęboczek
  • Restauracja Inspiracja w Przyjaźni – Kaszuby, Pałac Kościeszy
  • Restauracja Horyzont w Kołobrzegu, Hotel Aquarius

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *