Omega-3, czyli kariera Eko-jajeczna

Dwóch Bednarków ma swoich wiernych zwolenników. Obok piosenkarza Kamila karierę robi Stefan Bednarek z Lututowa, hodowca prowadzący Ekologiczne Gospodarstwo Rolne, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, specjalizujący się w ekologicznym chowie kur i dostarczaniu jajek bogatych w kwasy omega-3. Jak sam twierdzi „tych jajek można jeść ile dusza zapragnie”. Hasło to jest od jakiegoś czasu bardzo aktualne w związku z rehabilitacją tego super jedzenia „gęstego żywieniowo”.

Dlaczego super? – Jajko jest wyjątkowo bogate w składniki konieczne, by organizm prawidłowo funkcjonował: aminokwasy, minerały, witaminy z grupy B (szczególnie B 12 i ryboflawina), witaminy A, D, E, żelazo, pełnowartościowe białko i fosfolipidymówi prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, badający od wielu lat jaja kurze. Ten największy autorytet w tej materii twierdzi, że są najdoskonalszym produktem natury, prawdziwą kapsułą życia.

Przez wiele lat funkcjonował jakże fałszywy mit o szkodliwości częstego jedzenia jajek. Straszono cholesterolem. Po rehabilitacji kurzej produkcji sytuacja się odwróciła, nie bez udziału prof. Tadeusza Trziszki. Sam daje przykład: – W jajach dobre jest wszystko. Nie ma w nich rzeczy złych, szkodliwych. Jem zawsze trzy jaja na śniadanie, a potem w ciągu dnia jeszcze w różnych potrawach. W sumie jem ok. 30 jaj tygodniowo. Człowiek, który je dużo jaj, będzie odkładał mniej cholesterolu w naczyniach – podkreśla.

Jednak statystyczny Polak zjada rocznie 165 sztuk, zaś Japończyk – ponad 340 sztuk, Hiszpan i Meksykanin – ponad 320, Grek i Francuz – 250. Średnia unijna wynosi 230.

Naukowcy z American Heart Association nie określili żadnego limitu w tej materii, zaś Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że i 40 jaj miesięcznie nie zaszkodzi. Co więcej, jaja można polecić w diecie odchudzającej, co zbadano na Uniwersytecie w Luizjanie. Gdy porównano wyniki grupy badanej i kontrolnej, to okazało się, że zastąpienie bułki dwoma jajami pozwoliło zrzucić ok. 65% więcej kilogramów.

A co z kwasami omega-3? Gdy zbadano ich ilość w jajach z fermy przemysłowej, to wynik był następujący: od 30 do 80 mg (w zależności od rasy). Natomiast jaja od ekologicznej kury hodowanej na wolnym powietrzu mogą zawierać od 300 do 700 mg kwasów omega-3. Ale to nie wszystko.

Dla prawidłowego odżywiania człowieka potrzebny jest dość wyrównany stosunek kwasów omega-6 do omega-3. I ten w jajach z chowu klatkowego wynosił niestety 19,4 do 1, zaś jaja ekologiczne dały wynik bliski ideału: 1,3 do 1. Doskonałość została osiągnięta dzięki paszy zawierającej różne warzywa i zboże.

Stefan Bednarek podkreśla: – Karmimy najlepszymi paszami, w których są stosowane wysokobiałkowe rośliny oraz algi morskie, dzięki czemu uzyskujemy wysoką zawartość kwasów OMEGA-3. Ponadto w naszych jajkach jest trzykrotnie mniejsza zawartość cholesterolu niż w jajkach z chowu klatkowego. Wszystko to potwierdzają wyniki badań.

Pamiętajmy nie ma drugiego takiego naturalnego produktu na świecie, wszystko, co wartościowe, jest skumulowane w jednym jaju. Ale przy kupnie trzeba uważać, żeby to jajo nie było oznaczone ”trójką” (czyli z hodowli przemysłowej), a pieczątką z zerem na początku, czyli ekologiczne.  
***
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez blisko 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą. W ostatnich miesiącach prowadziło kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze. Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez naukowy Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa oraz pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem:EKOLOGICZNE ZNACZY ZDROWE  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *