O smakach i aromatach 20. edycji EuroGastro

Nie na tradycyjnej konferencji prasowej, ale podczas wyśmienitego lunchu w restauracji N31 restaurant&bar Roberta Sowy poznałyśmy szczegóły najciekawszych wydarzeń zaplanowanych na 20. jubileuszową edycję Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2016. I wiecie co? Nawet jeśli nie jesteście zawodowo związani z branżą gastronomiczną, warto odwiedzić w dniach 6-8 kwietnia Centrum Targowo – Kongresowe w Warszawie, choćby dla możliwości podpatrzenia i posłuchania najlepszych szefów kuchni czy skosztowania doskonałych kaw pochodzących z plantacji w Brazylii i na Jamajce.

Dorota Nowacka i Marek Sowa

Jeśli tak jak my nie wyobrażacie sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy, to polecamy odwiedziny w strefie „Coffee Village”. Odbędą się tu warsztaty i spotkania, podczas których będzie można poszerzyć swoja wiedzę na temat kawy – dowiedzieć się m.in. o jej rodzajach oraz tajnikach przygotowywania aromatycznej „małej czarnej”. A skoro o aromatach mowa – wiedzieliście, że kawa jest używką, która ma najwięcej smaków i aromatów, bo około tysiąca? To dalece więcej niż wino, które ma ich około sześćset pięćdziesiąt, a nawet miód, mający osiemset. A to tylko jedna z ciekawostek, które podczas lunchu zdradził nam Tomasz Obracaj, jeden z założycieli, były prezydent, a obecnie Ambasador SCAE (Speciality Coffee Assn. Of Europe). Podczas targów na pewno zdradzi więcej kawowych sekretów…

EuroGastro kawa

Okazją do spotkania wybitnych szefów kuchni i młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie z pewnością czwartkowy finał VIII edycji konkursu „Kulinarny Talent 2016”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Spośród 12 finalistów – młodych, zdolnych kucharzy do 23. roku życia, rekomendowanych przez doświadczonych szefów kuchni – profesjonalne jury wybierze tego, który olśni ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Swojego zwycięzcę wytypuje również Jury Degustacyjne, w którym zasiądą: Katarzyna Dowbor, Ewa Wojciechowska, Mariusz Czerkawski i Jacek Kopczyński. Zmagania i popisy kulinarne młodych kucharzy będzie można śledzić 7 kwietnia od godz. 11.00.

Marek Sowa konkurs kulinarny EuroGastro

Natomiast w piątek, 8 kwietnia, przestrzeń targową zdominują greckie smaki i aromaty. Teo Vafidis, Grek z pochodzenia, z zawodu ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce zaprasza na XI Festiwal Kuchni Greckiej. Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej, która wśród Polaków ma obecnie wielu miłośników. Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w Regulaminie, oryginalnych greckich produktów. Jak je „zinterpretują” polscy kucharze? Na pewno po mistrzowsku, w końcu konkurs ten należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Towarzyszą mu niezapomniane atrakcje, takie jak pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i smakowite degustacje dla wszystkich odwiedzających.

Festiwal kuchni greckiej EuroGatsro

Jeśli zatem chcecie zobaczyć Mistrzów Kuchni w akcji, być na bieżąco z najnowszymi trendami kulinarnymi i skosztować prawdziwych przysmaków, polecamy wizytę na EuroGastro 2016. My na pewno tam zagościmy.

***

20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2016

6 – 8 kwietnia

Centrum Targowo – Kongresowe MT Polska

ul. Marsa 56c w Warszawie

www.eurogastro.com.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *