Najedzeni Fest! – kolejna edycja

Bywalców krakowskiego festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! ucieszy z pewnością fakt, że już 15 maja, podczas kolejnej edycji, będą mieli znowu okazję do spędzenia niedzieli na kulinarną modłę. Małe Najedzeni Fest! to coś dla tych osób, które nie lubią mieć wrażenia, że coś ich ominęło. A o to przy dużych, organizowanych cztery razy w roku wydaniach, które gromadzą blisko 100 wystawców, nietrudno.

 

W niedzielę 15 maja na krakowskim Podgórzu (ul. Krakusa 11, godz. 12-17) na ruszt trafią nowalijki. Ponad 20 wystawców będzie miało za zadanie przygotować potrawy, które wiążą się z tym tematem: od dań wytrawnych, przez słodycze, po napary z kwiatów. Gotujący przygotują potrawy z różnych stron świata, będzie bliskowschodni hummus, hiszpańskie empanadas, meksykańskie tortille, indyjskie curry, turecka baklawa, a obok swojskie pierogi w wiosennej odsłonie, Pstrąg Ojcowski i żytnie chleby na zakwasie. Nie zabraknie też wegańskich lodów i słodkości.

Najedzeni Fest festiwal kulinarny Kraków

Po raz pierwszy festiwal zajmie przestrzenie dawnej fabryki czekolady Optima. Sądzimy, że to miejsce jeszcze nie zaistniało w świadomości mieszkańców. W odrestaurowanym niedawno budynku mieści się np. siedziba słynnego Estimote i restauracja Churrasco. My, czyli festiwal, tym razem będziemy na podwórku, które świetnie nadaje się na takie okazje. – opisują Kasia Pilitowska i Magda Wójcik, organizatorki festiwalu. Program nowalijkowej edycji uzupełnią warsztaty pieczenia pizzy dla dzieci. Dorosłym tajniki kuchni włoskiej przedstawi Krakowski Makaroniarz.

 

Wstęp jest bezpłatny.

Na warsztaty i degustacje należy kupić bilety. Informacja o  warsztatach:

Dla dzieci: https://www.facebook.com/events/1615383765451929/

Dla dorosłych: https://www.facebook.com/events/999452896804283/

 

Szczegóły: najedzenifest.pl

Zdjęcia: Andrzej Banaś

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *