Jedź i jedz, czyli „Szlak kulinarny Podkarpackie Smaki”

Słynny francuski recenzent kulinarny i autor regionalnych przewodników kulinarnych po Francji – Curnonsky (Maurice Edmond Sailland), zwykł mawiać, że dobra kuchnia to taka, w której jedzenie smakuje tym, czym jest. Bardziej ufał wiejskim kucharkom, których wiedza kulinarna opierała się na domowych recepturach, niż szefom topowych paryskich restauracji. Ten współtwórca znanych już na całym świecie „czerwonych przewodników” Michelina, twierdził, że kuchnia powinna być „prostsza i mniej pompatyczna”, potrawka powinna być potrawką, a pieczony kurczak – pieczonym kurczakiem. Ta oczywista prawda powróciła w dzisiejszych czasach do łask, co widać wyraźnie i w Polsce. Po okresie fascynacji jedzeniową egzotyką Polacy wracają do „kulinarnych” korzeni.

Coraz częściej jeździmy na wakacje do gospodarstw agroturystycznych, w których możemy delektować się najwyższej jakości produktami, nauczyć się przyrządzać samemu regionalne potrawy, wypiekać chleb orkiszowy czy obserwować proces wędzenia mięsa. Szukamy produktów prawdziwych, które mają swojego producenta, a najlepiej, gdyby była to mała manufaktura czy gospodarstwo agroturystyczne.

Idealnym sposobem na poznanie i „posmakowanie” kuchni regionalnej jest wyprawa szlakiem kulinarnym. To świetny sposób nie tylko na odkrycie na nowo wyśmienitych polskich dań, które przyrządzane są według tych samych, nawet 100-letnich receptur notowanych skrzętnie przez nasze babcie w kulinarnych zeszytach, ale też na uczynienie z wyjazdu tylko „udanego” wyjazd „doskonały”.

Podkarpackie smaki 02Podkarpackie smaki 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyjątkową ofertą dla pasjonatów wyśmienitej kuchni poszukujących w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości jest Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki, przygotowany przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną.

Na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki składają się trzy trasy „kulinarne” – Trasa Bieszczadzka, Beskidzko-Pogórzańska i Północna – łącznie 40 obiektów (gospody, karczmy, chaty, oberże, zajazdy, zagrody i gościńce, gospodarstwa agroturystyczne, bary-kawiarnie, kawiarnie, restauracje, wille i dworki). Na smakoszy na szlaku czekają świeże, regionalne produkty i wyroby: kozie sery, mięsa z regionalnych masarni, produkty spożywcze wysokiej jakości, wzbogacone często ziołami z własnego ogródka.

Podkarpackie to prawdziwy tygiel tradycji, kultury i smaków. To tutaj znajdziemy najbardziej różnorodną kuchnię w Polsce. Wpływ na nią miały różne tradycje narodowe i etniczne, tworzone tu przez całe wieki: typowo polska dworska-kresowa, ale także chłopska (np. lasowiacka czy rzeszowska); pasterska wołoska (z której wywiodły się kuchnie Łemków i Bojków), a także ormiańska, żydowska, niemiecka, węgierska i austriacka. Kuchnie te istniały równolegle, wzajemnie się przenikając. To właśnie wyróżnia kuchnię podkarpacką na tle innych regionów, bowiem tutaj wpływów kulinarnych jest najwięcej, są najbardziej zróżnicowane, i co ważne, żaden z nich nie był wiodący, co wypłynęło na bogactwo kulinarne regionu.

Podkarpackie smaki 03Podkarpackie smaki 07

 

 

 

 

 

 

 

 

Szlak przyciąga swoją różnorodnością. Na kulinarnych koneserów czekają m.in. zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, wareniki, proziaki, dania z baraniny, koziny i dziczyzny. Nie zabraknie też dań z różnego rodzaju ryb, przyrządzanych według dawnych receptur, np. pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąg w szczawiu lub pstrąg kiczerski. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzany zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka – zakąska z ikry z łososia – będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie czy bojkowska kiełbasa z fasoli (Gospodarstwo Agroturystyczne „Szymkówka” w Cisnej).

Nie zawiodą się też wielbiciele staropolskiej kuchni dworskiej i myśliwskiej. Czekają na nich nie lada rarytasy: pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, carpaccio z dziczyzny z buncem, zupa myśliwska z jelenia, pieczeń z sarny w sosie estragonowym (Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku); marynowany dzik podawany z płatkami selera na sosie balsamiczno-miodowym, kotleciki z jelenia namoczone w wiśniówce z dodatkiem słonecznika (Restauracja Dworu Ostoya w Jasionce); golonka pałacowa pieczona w piwie i miodzie, półmisek hrabiego Potockiego – trzy rodzaje mięs (Restauracja Pałacyk w Łańcucie); aromatyczny bulion z przepiórki podawany z kołdunami faszerowanymi dziczyzną, kotleciki jagnięce pod sosem rozmarynowym na postumencie z fasolki szparagowej z ziemniakami w cieście francuskim, krem z pieczonego buraka z jajkiem przepiórczym i łezką kwaśnej śmietany czy śliwki flambirowane w brandy z gałką lodów waniliowych (Restauracja Magnolia, Dwór Kombornia). W Dworze Kombornia działa też Salon Win Karpackich, który mieści się w XVIII-wiecznej piwnicy. Na enoturystów czeka tu aż 300 gatunków win karpackich. To jedyne tego typu miejsce w Polsce, gdzie można spróbować win z Karpat w takiej różnorodności. Dzięki fascynacji winem powstała ręcznie wyrabiana seria czekolad inspirowanych tym szlachetnym trunkiem – Linia ChocoWine, skomponowana z naturalnych składników o niespotykanych smakach.

Podkarpackie smaki 01Podkarpackie smaki 05

 

 

 

 

 

 

 

 

Na szlaku można także posmakować regionalnej kuchni włościańskiej, np. gołąbki, sałatka z borowików z jabłkiem i proziakiem bieszczadzkim, zupa dyniowa z selerem pleśniowym i nutą imbirową, kaczka leżachowska pieczona z gołąbkami z kaszy gryczanej i z tartym ziemniakiem (Restauracja Hotelu Ambasadorskiego, Rzeszów).

Wielki renesans przeżywa także prosta, „chłopska” kuchnia. Najbardziej różnorodne specjały tej kuchni znajdziemy właśnie na Podkarpaciu, choćby, takie jak hreczanyki, knysze, krężołki, Hałuszki czy kultowe wręcz proziaki – placki mączne, wytwarzane według ponad 150-letniej receptury, a smakujące najlepiej z masłem czosnkowym, miodem lub konfiturami (Karczma pod Semaforem, Bachórz).

Na wielbicieli słodkich przysmaków czeka Naleśnik Gigant – ogromny puszysty naleśnik, a właściwie racuch, posypany cukrem pudrem i świeżymi jagodami, który można zjeść tylko w „Chacie Wędrowca” w Wetlinie. Ten certyfikowany Bieszczadzkim Produktem Lokalnym przysmak to prawdziwe „niebo w gębie”. Ale uwaga! Jego nazwa jest zasłużona! To prawdziwy gigant, więc nie należy go traktować jako zwykły deser po obiedzie.

To oczywiście jedynie wybrane przykłady dań i produktów Podkarpackiego Szlaku Kulinarnego. Uzupełnieniem ich niech będzie poniższa grafika, prezentująca TOP listę podkarpackich specjałów, przygotowana przez twórców szlaku. Nie warto więc zwlekać! Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki czeka na odkrycie!

Podkarpackie smaki TOP Lista

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *