Dwór Zaścianek, czyli smakowity odpoczynek na Podlasiu

Dwór Zaścianek to miejsce, które powstało z zamiłowania do podlaskiej ziemi i tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dzisiaj każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Od spacerów we dwoje po cudownych nadbużańskich łąkach, przez poznawanie zabytków kultury krainy Bugu, wędkarstwo, zbieranie grzybów, aż do bardziej sportowych rozmaitości, takich jak jazda na rowerze, jazda konna, spływy kajakowe, nordic walking czy narty biegowe. Miejsce wyróżnia się rodzinną atmosferą i regionalną kuchnią, co w połączeniu z urzekającą nadbużańską przyrodą sprawia, że goście z przyjemnością tu wracają.

Początki były jak zwykle niewinne

            Pomysł budowy Dworu Zaścianek zrodził się z chęci stworzenia idealnego miejsca do odpoczynku w cichym i uroczym zakątku podlaskiej ziemi. Właściciele, czyli Ela i Zbyszek Aftaruk zakochali się w tej części Podlasia i zdecydowali, że właśnie nad Bugiem – wśród pięknej przyrody i gościnnych ludzi – chcieliby spędzać swój wolny czas. Na początku wybudowali Zaścianek (pierwotnie plebania z 1923 roku, która służyła mieszkańcom nadbużańskiej wsi Neple), gdzie znajdowali chwile oddechu po ciężkich dniach pracy. Dom jednak okazał się na tyle duży, że szybko zapadła decyzja o otwarciu pensjonatu. Państwo Aftaruk z całym sercem zaangażowali się w prowadzenie Zaścianka – w czym pomagały im dwie córki (dziś również syn i zięć – o czym później). Miejsce zaczęło przynosić właścicielom ogromną satysfakcję – zadowoleni goście chętnie wracali i polecali Zaścianek znajomym. Grono miłośników powiększało się razem z zapotrzebowaniem na pokoje, dlatego kilka lat później wybudowano kolejny dom – nazwany Dworem. Podobnie jak budynek Zaścianka, Dwór miał swoją długą historię – przed 100 laty służył jako szkoła podstawowa we wsi Próchenki. Dziś oba domy zachowały charakter minionych lat. Wnętrza Dworu Zaścianek wypełnione są meblami i sprzętami z dawnych lat. W pewnym sensie czas się tu zatrzymał, ale nie pomysłowość i inicjatywa twórców Zaścianka.

409753 326920927397612 320760041 n

kącik w oranżerii580773 326921037397601 1533550030 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sielska atmosfera Dworu sprzyja kreatywności gospodarzy

            W kolejnych latach na terenie Dworu pojawiły się grillowy szałas, bania, otwarty basen oraz oranżeria, która dziś służy jako doskonałe miejsce na konferencje, bankiety czy wesela. Na liście kolejnych inwestycji pojawiły się m.in. korty tenisowe, gabinety kosmetyczne oraz kryty basen. Kreatywność gospodarzy Dworu nie ogranicza się jednak do obszaru infrastruktury. Kilka lat temu we Dworze Zaścianek zaczęto organizować tzw. „Zaściankowe granie” – impreza, podczas której goście mogą posłuchać jazzowego brzmienia m.in. w wykonaniu Ewy Urygi, Małgosi Markiewicz czy Jazz Trio. Ta cykliczna już impreza, która w tym roku przypada na 24 sierpnia (wystąpi Danuta Błażejczyk z Wiesławem Wysockim) przyciąga coraz większą ilość zainteresowanych. W kwietniu tego roku Pan Zbyszek, który jest równocześnie prezesem Stowarzyszenia „Nadbużańskie Dwory i Pensjonaty”, wpadł na pomysł organizacji Rajdu Rowerowego „Szlakiem Nadbużańskich Dworów”. Impreza, na której gościem honorowym był znany mistrz kolarstwa – Czesław Lang, w aktywny sposób promowała nadbużański region i działalność Stowarzyszenia (powtórka za rok).

bania2

202282 326920980730940 1450075710 o

 

 

 

 

 

 

            W tym roku Dwór Zaścianek przyjął nową strategię promocji poprzez organizację weekendów tematycznych połączonych z warsztatami kulinarnymi. Pełnym sukcesem zakończyły się współorganizowane z zaprzyjaźnionymi właścicielami plantacji szparagów – Państwem Religioni – weekendy szparagowe. Łącznie zorganizowano trzy imprezy, które odbywały się pod hasłami „Szparagi i wino”, „Warsztaty szparagowe” oraz „Szparagi i Slow Food”. Podczas każdego weekendu gościły w Dworze znane i ciekawe postaci ze świata kuchni i wina: restauratorka i krytyk kulinarny Agnieszka Kręglicka, prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz importer win Robert Mielżyński. W tym roku zaplanowano jeszcze kilka imprez kulinarnych. Najbliższa z nich, która odbędzie się już 19-21 lipca nosi tytuł „Wiśniowy weekend z nutką folku”.

113

1071

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielopokoleniowy biznes

            Dwór Zaścianek można zaliczyć do kategorii biznesu rodzinnego. Oprócz Eli i Zbyszka, od kilku lat Dwór współprowadzą młodsza córka właścicieli Paulina razem z mężem Michałem Jasienieckim. W wakacje i weekendy w pracy pomaga 14letni syn Państwa Aftaruków – Jakub, a niedawno w rozwój firmy zaangażowała się też starsza córka Aleksandra. Jedynie Paulina i Michał skończyli studia z zakresu turystyki. Ela i Zbyszek długo zajmowali się innymi rzeczami. Kiedy na początku lat 90-tych pojawiła się szansa na założenie własnej firmy – Zbyszek otworzył restaurację w Białej Podlaskiej. Tam Państwo Aftaruk zdobywali pierwsze doświadczenia w działalności gastronomicznej. Niewątpliwie ułatwiło to rozpoczęcie działalności w Zaścianku. Oprócz wiedzy i doświadczenia z restauracji, do Borsuk przywędrowała pierwsza kucharka Zaścianka – Pani Kasia. Doskonale opanowała rodzinne przepisy Aftaruków i przez kilka lat rozpieszczała swoimi daniami gości Dworu.

Lang Team

Miejsce stworzone z miłością do dobrego jedzenia

            Wyznając zasadę, że „jesteśmy tym co jemy”, Dwór Zaścianek przywiązuje szczególną wagę do zdrowej i lokalnej żywności, starając się równocześnie kultywować dawne kulinarne zwyczaje. W zaściankowym menu dominują tradycyjne receptury kuchni kresowej (w tym rodzinnej Aftaruków), choć pojawiają się też przepisy kucharskie z innych regionów. Ogromna większość produktów i pół produktów żywnościowych wyrabiana jest na terenie Dworu. Wymienić trzeba choćby kilka: chleb, wędzone i pieczone wędliny, wędzone i marynowane ryby, marynaty owocowo-warzywne, przetwory owocowe czy nalewki. W zaściankowym ogrodzie rosną różne rodzaje owoców, warzyw oraz ziół, które wykorzystywane są w tutejszych daniach. Reszta produktów pozyskiwana jest od zaprzyjaźnionych małych lokalnych producentów i hodowców, np.: miód z pasieki Marka Wojczuka z okolic Kodnia, jabłka z gospodarstwa Państwa Stefaniuków z Zakalinek, sery od Pana Andrzeja Łukaszuka z Korycina czy sękacz od Pani Dziwisz z Zakalinek. Dwór od kilku lat jest członkiem organizacji Slow Food. Razem z nią zachęca do czerpania przyjemności z dobrego, tradycyjnego jedzenia.

IMG 0099

IMG 0786 011sery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natura i kultura zlewają się tutaj w jedną, nierozłączną całość

            Oprócz dobrej kuchni, niewątpliwym atutem jest położenie Dworu Zaścianek – na terenie Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” – w ciągle nieodkrytym regionie o bogatej historii i kulturze. Każdego przybysza urzeka niezwykła, niczym nie zmącona malowniczość tego zakątka Polski. Płynący wartkim nurtem Bug kreśli liczne zakola wśród urwistych skarp, miejscami w majestatycznej oprawie lasu. W korycie rzeki przebłyskują gdzieniegdzie niewielkie wysepki, a zachowane starorzecza tworzą z rzeką szerokie rozlewiska. Piękno i różnorodność kultury Podlasia podkreślają drewniane kościoły, cerkwie, dwory, wiejskie chałupy czy przydrożne krzyże i kapliczki urokliwie położone wśród pól i lasów. Z Dworu Zaścianek blisko jest do wielu atrakcji turystycznych, tj. słynnej na całym świecie Stadniny Koni Arabskich w Janowie Podlaskim, znanego nie tylko w świecie prawosławia sanktuarium na Świętej Górze Grabarka, Sanktuarium Matki Bożej w Leśnej Podlaskiej czy sanktuarium męczenników unickich w Pratulinie.

IMG 0550 011

66

 

 

 

 

 

 

            Dolina Bugu z całym pięknem przyrody, niezmąconym spokojem, bogactwem kultury oraz relikwiami czasu, który już nie wróci z pewnością zachwyci każdego. Dwór Zaścianek idealnie uzupełnia tę krainę o kolejne atrakcje i kontynuuje tradycję podlaskiej gościnności i pysznej kresowej kuchni.

logo dwor zascianek

 

www.zascianek.home.pl
FB: Dwór Zaścianek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *