Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim

Uroki Lidzbarka Warmińskiego perełki polskich CittaSlow znane są doskonale i w Polsce i na świecie. Śmiało i świadomie używamy pojęcia na świecie, a nie skromnego „w Europie”, gdyż w Lidzbarku w roku 2011 odbyło się spotkanie burmistrzów miast należących do światowej sieci CittaSlow. Lidzbark Warmiński zebrał wtedy dużo pochwał z kręgów Slow Movement. To co kiedyś wymyślili Włosi w trosce o kultywowanie piękna małych, zabytkowych miast zrobiło furorę na wszystkich kontynentach, no powiedzmy bez jednego, czyli Antarktydy. Slow-miasta spotkamy nawet w Australii i Nowej Zelandii /Matakana/, a nawet w Afryce /Sedgefield/.

IMG 0083 (Large)

IMG 0088 (Large)









Idea CittaSlow to twórcze rozwinięcie przez małe miasta idei i filozofii Slow Food sformułowanej przez Carla Petriniego. Lidzbark idealnie wpasowuje się w ideał polskiego Slow City. Historia i zabytki to jedno, ale miasto to nie skansen, najważniejsza jest umiejętność pogodzenia żywej tkanki miasta i wymogów współczesności z jego tradycjami i pięknym regionem. I to Lidzbarkowi Warmińskiemu udaje się doskonale. W mieście pulsuje życie, a przestrzeń wokół stołu i łoża, którą tak hołubimy w naszych slow-wędrówkach, jest mądrze zagospodarowana np. przez Hotel Krasicki nawiązujący i nazwą i stylem do historii miasta, są urocze zabytkowe deptaki i miejsca, gdzie można dobrze zjeść w duchu slow. I co najważniejsze w Lidzbarku odbywają się imprezy promujące dobrą kuchnię i tradycje kulinarne. Jedną z nich jest serowarstwo. Z dużą przyjemnością publikujemy informację o Festiwalu Serów w Lidzbarku Warmińskim, jaką otrzymaliśmy od pani Katarzyny Radulewicz z Urzędu Miejskiego w Lidzbarku Warmińskim:

stopka góra 2013

Już po raz trzeci amatorzy tradycyjnych serów spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu KRASICKI na III Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów. Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych.

Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. W ramach seminarium planowane są wystąpienia prelegentów ze Szwajcarii, Litwy, Polski oraz przedstawicieli Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych, organizacji reprezentującej interesy małych producentów w Europie i wspierającej merytorycznie festiwal w Lidzbarku.

Ostatnim punktem Seminarium będzie warsztat smaku z paletą unikatowych serów europejskich a wieczór zakończy się uroczystą kolacją. Kolejne dwa dni są otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie też możliwość zakupu serów francuskich.

ser2

ser3








Dla zainteresowanych przygotowano szereg warsztatów smaku, podczas których będą mogli spróbować serów na co dzień niedostępnych na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i pochodzeniu.

Oprócz tego festiwalowi towarzyszyć będzie szereg atrakcji dla dorosłych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. Ciesząc się na spotkanie z Państwem, zapraszamy w dniach 7-9 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego – serowej stolicy Polski!

Organizatorzy: Urząd Miasta Lidzbark Warmiński, Hotel Krasicki, firma Agrovis.

www.czasnaser.pl, www.agrovis.eu, www.lidzbarkwarminski.pl, www.hotelkrasicki.pl

Do zobaczenia w Lidzbarku Warmińskim!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *