Czas Dobrego Sera – festiwal smaków w Sandomierzu

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

W pierwszy czerwcowy weekend (6-7 czerwca) do Sandomierza już po raz piąty przyjadą serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera. W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwajcarii, Belgii i Holandii.

Naszym zamysłem jest zgromadzenie w jednym miejscu świetnych producentów sera oraz sporej publiczności, dzięki czemu możliwe jest poznanie niewiarygodnych i różnorodnych smaków, które powstają na bazie mleka. Z jednej strony zależy nam na poprawie jakości serów wytwarzanych w Polsce, z drugiej zaś na budzeniu zainteresowania setkami gatunków sera, które wykraczają daleko bardziej niż polska klasyfikacja na sery biały i żółte – mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera – V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka.

Czas Dobrego Sera w Sandomierzu 1

W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera z całej Europy: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka.

Obok serów nie zabraknie win. Swój udział zapowiedziały zarówno sandomierskie winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska oraz winiarze z innych rejonów Polski, a także z Węgier i Gruzji. Do tego zaprezentujemy szeroką ofertę włoskich win rekomendowanych przez Slow Wine – wymienia Szklarek.

Na rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki straganach goście znajdą też nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu. Nie zabraknie też lokalnych wyrobów jubilerskich z krzemienia pasiastego – kamienia optymizmu.

czas dobrego sera Sandomierz

Laboratoria

W sali myśliwskiej restauracji Ciżemka odbywać się będą Laboratoria Smaku. W tym roku główną rolę grać będą sery włoskie. W sobotę przyjrzymy się oryginalnej mozzarelli i jej mniej znanej kuzynce burracie, porozmawiamy o wpływie bakterii i pleśni na smak serów, połączymy sery z gruzińskimi winami z kvervi, czyli z amfor zakopywanych w ziemi, przedstawimy liczną rodzinę Parmigiano Reggiano. W niedzielę spróbujemy serów na bazie mleka z wysokogórskich pastwisk oraz przeróżnych produktów nabiałowych i serowarskich oraz poznamy sery od Honoraty i Tomasza Strubińskich z Kaszubskiej Kozy. Cena udziału w poszczególnym laboratorium 40 PLN od osoby (członkowie Slow Food Polska oraz wystawcy 30 PLN).

Kolacja

W sobotę w restauracji Ciżemka będzie można wziąć udział w kolacji z menu przygotowanym przez Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki, Kraków), Dariusza Barańskiego (Vitkac, Warszawa) i Dominika Narlocha (ex Hugo Restaurant, Poznań). Na stół trafią m.in. pstrąg z Doliny Będkowskiej na carpaccio z botwinki z Chrzanem Nadwarciańskim, sosem z kiszonych buraków i kwaśną śmietaną, szparagi z szynką macerowaną w serwatce od Pawła Krajmasa z fondue na bazie z Myster Wańczyka oraz białego wina, lody parmigianowe z estragonem oraz redukcją miodu pitnego Czeremszak i łopatka jagnięca z puree ziemniaczano-serowym (Emilgrana), chipsem z boczku z Markowej, cous cous ze świętokrzyskiej kaszy jaglanej i grillowanym radicchio. Do każdego z dań dobrane zostaną znakomite wina i piwa.

serowe smakolyki

Konkurs

Zwieńczeniem Czasu Dobrego Sera – V Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka będzie ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy polski ser. Przewodniczącym jury będzie Włoch Pierro Sardo, wielki miłośnik sera i niepodważalny autorytet światowej klasy, gdy chodzi o ocenę serów. W ubiegłym roku najlepszy okazał się długo dojrzewający ser „Stary Giewont” autorstwa Wojciecha Komperdy z bacówki Hala Majerz. Piero Sardo poprowadzi również dwa laboratoria poświęcone włoskim serom miękkim (mozzarella, burrata, ricotta, stracchino, mascarpone) oraz bliskim i dalekim krewnym Parmigiano Reggiano. Sardo kilka lat temu podczas pierwszej edycji Czasu Dobrego Sera podkreślał, że „polscy serowarzy doskonale radzą sobie w kategorii serów świeżych i wędzonych, natomiast sporo jeszcze przed nimi nauki, gdy chodzi o sery długo dojrzewające”. Jednak patrząc na tempo w jakim rozwija się polskie serowarstwo rzemieślnicze, można żywić nadzieję, że i w tej kategorii podczas tegorocznej, jubileuszowej edycji poznamy sery o zniewalającym smaku.

 

Więcej informacji o Festiwalu:

logo sera

 

Polecamy smakowite miejsca na wyjazdy w Polsce:

slow gniazda - slow food, lokalne specjały

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *