„Chleb z masłem”, czyli wyjątkowy sklep osiedlowy

„Chleb z masłem” nie jest sklepem „Eko”, choć część towarów posiada certyfikat ekologiczny. Dla jego właścicieli ważne jest co innego – sprzedawane przez nich produkty pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Sami weryfikują swoich dostawców, by móc z pełnym przekonaniem oferować swoim klientom produkty z możliwie najwyższej półki. To dlatego zdecydowali się osobiście – twarzą i nazwiskiem – gwarantować ich jakość.

Skąd wziął się pomysł? Dwa lata temu – w roku urodzaju marchwi – nie można było w Lidlu kupić polskiej marchwi, była tylko holenderska. Ogólnie, nie można było nigdzie, poza bazarkami, kupić lokalnych produktów. Najprostsza myśl nam zaświtała, żeby sprowadzać dobre produkty bezpośrednio od małych, lokalnych producentów i rolników i sprzedawać je przez Internet, ale z odbiorem własnym. Miejsce odbioru w praskim Koneserze zmieniło się wkrótce w jarmark, który zaczął przyciągać nowych wystawców i nowych klientów. Kolejny krok „wymusili” na nas właśnie klienci. Chcieli robić takie zakupy codziennie, nie tylko w soboty. Poza tym handel pod gołym niebem ma swoje ograniczenia – tak o powstaniu sklepu opowiadają Andrzej Kensbok i Grzegorz Wrześniewski, właściciele „Chleba z masłem”.

Cheb z maslem szynka 01Cheb z maslem szynka 02

 

 

 

 

 

 

 

Obaj – wraz z rodzinami – przywiązują wagę do dobrej żywności. Sami gotują i potrafią oceniać produkty spożywcze. I wiedzą, jak ważne jest to, żeby móc kupować dobre, świeże, krajowe produkty po niewygórowanych cenach i w miarę wygodnie, bez konieczności odwiedzania wielu sklepów i bazarków. Wraz z trzecim kolegą Staszkiem Winchem przygotowali koncept sprzedaży rodzimych artykułów spożywczych. Wszystko w oparciu o analizę rynku dostawców, analizę konkurencji i trendów oraz własną analizę potrzeb i zachowań konsumenckich. Z tego urodziła się idea sklepu „Chleb z Masłem”, który ma oferować zarówno ciekawe produkty rzemieślnicze od małych rodzinnych firm, jak też produkty codziennej potrzeby takie jak pieczywo, świeży nabiał, warzywa, owoce i wędliny oraz pełny wybór żywności trwałej i napojów. Chcieliśmy stworzyć normalny, porządny sklep osiedlowy, w którym klient będzie się dobrze czuł, będzie mógł kupować bezpiecznie wiedząc, że dobraliśmy rzetelnych dostawców, a produkty są pełnowartościowe, bez zbędnej chemii, konserwantów, wypełniaczy czy wzmacniaczy smaku. Każdego dostawcę znamy osobiście, wizytujemy i odwiedzamy jego zakład lub gospodarstwo. Każdy produkt degustujemy, czytamy etykiety i poznajemy. Zaś dzięki dobrej relacji z producentami niejednokrotnie mamy wpływ na ich smak, recepturę lub sposób pakowania – mówi Andrzej Kensbok.

Chleb z maslem serChleb z maslem nabial wizajny

 

 

 

 

 

 

 

Swój wymarzony sklep otworzyli w październiku 2014 roku na warszawskim Mokotowie. Obecnie mają już 90 sprawdzonych dostawców i naprawdę szeroką gamę produktów. Choć nie wszystko idzie jak po maśle… Dzwonię np. do mleczarza i mówię, ze potrzebuję więcej mleka. W odpowiedzi słyszę, żebym zadzwonił jutro bo właśnie się krowa ocieliła i on nie ma czasu rozmawiać. Albo zamawiam świeżą partię chrzanu. Producent tylko rzuca do słuchawki: przyszły wtorek! Dlaczego? Bo córka wychodzi za mąż i najpierw będzie zajęty przygotowaniami, potem weselem i na końcu poprawinami – mówi ze śmiechem Grzegorz Wrześniewski. Ot, taki koloryt współpracy z małymi, lokalnymi dostawcami.

Chleb z maslem szynkiCheb z maslem boczek

 

 

 

 

 

 

 

Do „Chleba z masłem” chętnie przychodzą przede wszystkim osoby odżywiające się świadomie, rodziny z małymi dziećmi oraz osoby ze specjalnymi wymaganiami dietetycznymi. To dlatego, że można tu dostać świeże warzywa i owoce prosto z gospodarstw rolnych, mleko prosto od krowy i jego przetwory, ale też mrożonki, kasze, mąki, orzechy, nasiona, fasole i przetwory sojowe spełniające wymogi diet wegetariańskich, wegańskich lub bezglutenowych. Właściciele promują w swoim sklepie nowości oraz produkty lokalne, nieraz zupełnie nieznane lub niedostępne na warszawskim rynku. Przykładem mogą być musztardy firmy Grewling z Kcyni, produkowane naturalną metodą kiszenia w dębowych beczkach, bardzo smakowite i trwałe. Można tu kupić m.in. miody pochodzące z trzech małych pasiek stacjonarnych z rejonu Mazur i Podkarpacia. Są też sery z grupy producentów Macierzanka w Wiżajnach lub z Rębowa, które wyróżniają się jakością – są trwałe i niepowtarzalne w smaku. A 18-miesięczny ser Stary Szeneker ze Skarszewów może śmiało konkurować z najlepszymi dojrzewającymi Gruyerami lub Parmezanem. Właściciele sklepu najbardziej dumni są z wędlin – pochodzą z Łomży i Nowego Miasta Lubawskiego i są robione metodami tradycyjnymi, konserwowane solą i wędzone na drewnie olchowym, bez MOM-u, bez wypełniaczy skrobiowych ani glutaminianu sodu. Oprócz codziennych szynek, kiełbas i paróweczek oferują też rzadkie rarytasy: półgęski wędzone, gęsie pasztety, pastrami wołowe, luksusowe salcesony i kaszanki czy szynkę pieczoną z nogą. Jest nawet pasztet pieczony, robiony według ich własnej, sprawdzonej receptury.

Cheb z maslem piwaSukces takich osiedlowych sklepów zależy nie tylko od różnorodności, jakości i cen dostępnych produktów, ale także od życzliwej i fachowej obsługi. Właściciele „Chleba z masłem” często wypełniają tę rolę osobiście, ale też szkolą i kształcą swój personel. Mają też jeszcze jedną cechę – rozmawiają ze swoimi klientami i słuchają ich rad i sugestii. To za ich namową stale wprowadzają nowości. Na sklepowych półkach pojawiło się niedawno m.in. 55 gatunków piw rzemieślniczych i cydry. Pracują też nad dostawą raz w tygodniu świeżych ryb bałtyckich i mazurskich sprowadzanych na zamówienie. Z takim podejściem do klienta powinno im się udać. My trzymamy za nich kciuki!


Chleb z masłem

ul. Braci Pillatich 3

Warszawa

https://www.facebook.com/sklepchlebzmaslem/timeline

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *